Гърция е на предела на възможностите си да приема мигранти

Премиерът Кириакос Мицотакис осъди турската дипломация в първата си реч пред Общото събрание на ООН

Гърция е на предела на възможностите си да приема мигранти

Снимка: БТА

Гърция е на предела на възможностите си да приема мигранти и не може повече да се справя сама с този проблем. Това отбеляза премиерът на страната Кириакос Мицотакис в първото си изказване пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава БНТ. 

Призовавайки за по-голямо споделяне на тежестта на имиграцията, той разкритикува неспособността на някои държави от Централна и Източна Европа да приемат търсещите убежище, пише „Катимерини“. „Ние достигаме границите на нашите възможности за справяне с този проблем“, изтъкна още Мицотакис. 

„Гърция не може сама да понесе тежестта на масовото движение на хора“, отбеляза той. По думите му това е „европейско предизвикателство, което изисква европейски действия“. Мицотакис смята, че Европейският съюз трябва да се движи бързо, за да приеме нови общи правила за лицата, търсещи убежище

Гръцкият премиер също така призова Турция да спазва споразумението с ЕС за спиране на нелегалните миграционни потоци. Той разкритикува и „ксенофобския дневен ред“ на някои европейски държави, които използват въпроса като „оръжие“ поради политическа целесъобразност.

В речта си пред ООН Мицотакис повдигна и казуса за турската дипломация, заявявайки, че подкопава перспективите за разрешаване на кипърския въпрос. „Незаконните сондажни дейности на Турция подкопават усилията за възобновяване на преговорите и водят до опасно ескалиране на напрежението в Източното Средиземноморие“, каза той. Мицотакис призова за взаимно съгласувано цялостно и жизнеспособно решение в съответствие с резолюциите на ООН, за да се „сложи край на несправедливостта“.

Островът е разделен от 1974 г., когато Турция нахлу на север в отговор на кратък гръцки кипърски преврат, подбуден от управляващата по онова време военна хунта на черните полковници в Гърция.

Коментари: 0