Гърция и България винаги намират „златното сечение“

Партньорството между двете държави е гаранция за стабилност в региона

Гърция и България винаги намират „златното сечение“

Гърция и България винаги намират „златното сечение“ по значимите за двете държави въпроси, а партньорството помежду им е предпоставка за стабилността за целия Балкански регион, сочи изследване, цитирано от в. Kathimerini.

Двустранните отношения са били тема на проява, организирана от Гръцки институт за европейска и външна политика (ЕЛИАМЕП). На събитието е представено интересно проучване на трима гръцки анализатори, които разглеждат по-специално периода след падането на комунизма във всички страни от Източна Европа.

Единствено изключение

През последните 25 години отношенията на Гърция с всички страни от региона са преминали през доста лоши фази.

Отношенията между Гърция и България са единственото изключение, тъй като почти по всички значими въпроси Атина и София винаги са намирали „златното сечение“, което ги е водило към следващата фаза от техните отношения.

При това тримата експерти смятат, че развитието на гръцко-българските отношения все още е на много по-ниско ниво от реалната им динамика, т.е. те тепърва имат накъде да се развиват.

Период на обърканост

Преди няколко месеца Атина организира първа среща на ниво външни министри, нещо като неформален „Балкански Вишеград“ с участието на 4 балкански страни от ЕС – Гърция, България, Румъния и Хърватия.

Евентуалните ползи за Гърция от него изглеждат много по-малки, отколкото при участието й в „средиземноморски формати“.

Напълно ясно е обаче, подчертават експертите, че Балканите навлизат в период на крайна обърканост и едно гръцко-българско партньорство би могло да се превърне в барометър на стабилност за целия регион.

Коментари: 0