Гърция коленичи пред кредиторите (обновена)

Атина ще приеме всички предложени реформи с едно изключение, се казва в писмо от Алексис Ципрас

Гърция коленичи пред кредиторите (обновена)

Снимка: БГНЕС

След снощния многохиляден протест в подкрепа на членството на Гърция в Европейския съюз, гръцкият премиер Алексис Ципрас изглежда ще приеме условията на кредиторите и предложените реформи, които бяха на масата за преговори този уикенд, с някои изключения и допълнения.     
 
Това съобщава Financial Times, публикувайки писмо на гръцкия премиер до Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ), изпратено късно във вторник.

Текстът от 2 страници е адресиран към председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, президента на централната банка Марио Драги и директора на МВФ Кристин Лагард.

Първата точка от писмото е свързана с искането му за запазване на отстъпките в размер на 30% за гръцките острови.

Във втората точка Ципрас настоява за плавно увеличение на авансовите плащания по данъка на самонаетите и едноличните търговци. Също така се иска и отмяна на преференциалното данъчно третиране на фермерите. Освен това се настоява за намаляване на тавана за военни разходи с 200 млн. през 2016 г. и с 400 млн. праз 2017 г., в това число и намаляване на числения състав и поддръжката.

Допълнителното пенсионно осигуряване за социална солидарност в страната (EKAS) ще бъде прекратено до края на 2019 г. Това обаче няма да влезе в сила веднага за най-тежко засегнатите 20% от пенсионерите. Също така всички увреждащи финансови тежести ще бъдат прекратени до края на 2017 г., което се очаква да започне от октомври 2015 г.

В своето писмо Алексис Ципрас настоява и за незабавно прилагане на пакетите с препоръки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), свързани с туристическите услуги, лицензите за камиони, стандартите за производство на традиционни храни, европейските стандарти за строителни материали, както и за напитки и петролни продукти.

Ципрас иска от Брюксел и либерализиране ограничените професии като: нотариусите; хората, които се занимават с управление и оценка на риска; съдебните служители.
В полунощ на 30 юни срещу 1 юли изтече срокът за изплащане на дълга към МВФ, както и спасителната програма за Гърция.    
 
Според Financial Times писмото на гръцкия премиер може да послужи като основа за нов, трети спасителен пакет.    
 
Ципрас пише, че Атина ще приеме всички реформи в системата на ДДС с едно изключение - специалната 30-процентова отстъпка от ДДС на гръцките острови.     
 
Според кореспондентът на Financial Times в Брюксел Питър Шпигел заради това ново предложение от Ципрас беше отложена и срещата на еврогрупата. Тя трябваше да започне по обяд, но сутринта беше обявено, че началото й ще бъде в 18.30 българско време.    
 
"Гръцката република е готова да приеме това споразумение със следните поправки, допълнения или уточнения, като част от удължаване на изтичащата програма и от ново (трето) споразумение за кредит, за което днес (30 юни) беше отправено искане", се казва в писмото.

Също така премиерът настоява и за промени от предложенията по отношение на пенсиите, трудовия пазар, фискалните структурни мерки и продуктовите пазари.

Коментари: 0