Гърция обяви финансови стимули за покупка на електромобил

Планът включва и изграждането на зарядни станции

Гърция обяви финансови стимули за покупка на електромобил

Снимка: БТА

Гърция започва да предоставя финансови стимули за покупка на електрически автомобили и мотоциклети като част от 10-годишния си план за намаляване на въглеродните емисии. Към момента в Гърция има едва около 1000 електромобила – 0.3% от колите по пътищата, което е много малък процент в сравнение с други членки на ЕС, като Германия, където такива са 10 на сто от колите.

Представяйки плана премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че страната му ще се стреми всяка трета новозакупена кола към 2030 г. да се задвижва от електричество. „Субсидираме покупката на нови видове коли със 100 млн. евро за 18 месеца на първия етап“, каза Мицотакис, цитиран от Reuters. „Очаква се това да покрие 25% от цената за около 14 000 нови електрически автомобила“, добави премиерът.

Планът включва още субсидии за покупка на електрически таксита и електрически мотоциклети, както и за създаване на зарядни станции в страната. Освен това в следващите две години всички водачи на такъв тип превозни средства ще бъдат освободени от такси за паркиране.

С цел изпълнение на климатичните цели на ЕС Гърция обеща да закрие всичките си топлоцентрали на въглища, с изключение на една до 2023 г. Гръцките ТЕЦ-ове използват основно лигнитни въглища, които силно замърсяват. Повечето са разположени в Северна Гърция и в южен Пелопонес.

Мицотакис обяви още данъчни облекчения за нови заводи, които ще произвеждат електромобили в тези региони.

Коментари: 0