Гърция окончателно призна Северна Македония и одобрява членството ѝ в НАТО

Атина прати дипломатическа нота до Скопие, с което слага официален край на спора за името

Гърция окончателно призна Северна Македония и одобрява членството ѝ в НАТО
С официална дипломатическа нота до властите в Македония гръцкото правителство окончателно сложи край на сагата за името на западната ни съседка. От документа става ясно, че Атина ратифицира окончателно Преспанския договор и одобрява членството на страната в НАТО. 

Сега в Скопие предстои в Държавен вестник да се публикуват конституционните промени и смяната на името на „Република Северна Македония“.

Веднага след това двете държави ще изпратят съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, в което ще го информират, че са сложили край на спора за името. А македонското правителство ще запознае всички международни организации, в които членува, че републиката е с ново име. 

По силата на Преспанския договор, който беше подписан на 17 юни 2018 г., в седемдневен срок властите в Скопие ще трябва да променят табелите на всички държавни институции, гранични пунктове, включително и тези на дипломатическите представителства.

Освен името, договорът от Преспа урежда и сътрудничеството, дипломатическите отношения и връзките в приоритетни области като образованието, науката, здравеопазването и партньорство в отбраната и с полицията.

С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като „Балканското буре с барут“, уточнява БНТ.
Коментари: 0