Гърция започна да изплаща дълга си

Страната е направила първите плащания към ЕЦБ и МВФ

Гърция започна да изплаща дълга си
Гърция е започнала да изплаща дълга си към международните кредитори. До края на деня южната ни съседка ще изплати 6.8 млрд. евро на кредиторите си от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на страните от еврозоната, предаде агенция Bloomberg, цитирайки анонимен източник.

Страната е направила първото плащане в размер на 4,2 млрд. евро към ЕЦБ, както и по суми към Международния валутен фонд (МВФ). Това е съобщил източник, близък до финансовото министерство на страната."Плащането започна", потвърди източникът. Трансферите са станали възможни благодарение на краткосрочния мостов заем в размер на 7,16 млрд., който Европейският съюз отпусна на Атина миналата седмица.

Това обслужване на задължения от страна на управляващите в Атина ще бъде факт, след като в края на миналата седмица беше одобрен спешен "мостови заем" от Европейския механизъм за финансова стабилност (спасителния фонд EFSM за целия ЕС) в размер от 7.16 млрд. евро.

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи, напомня БТА.
Коментари: 0