10 от най-добре пазените бизнес тайни в света

Вижте онези скрити подробности, които правят успешния бизнес

10 от най-добре пазените бизнес тайни в света

Подходът и стремежът към успех е различен в най-известните компании. За са поддържаш успешен бизнес понякога е нужно да спазваш тайни. Печелившите марки имат едно общо нещо и това е именно секретната информация. Онези скрити подробности, важни елементи и рецепти, които ги отличават от всички останали.

Ще ви разкрием някои от не толкова добре пазените тайни на големите компании:

10 . Dr. Pepper


Известната напитка съдържа 23 различни вида съставки, които са известни единствено на трима служители. Говори се, че една от тях е сок от сливи.

9. Аерозолен спрей WD-40


Създаден е след цели 40 неуспешни опита, като всичките са тайна, както и финалната формула, разбира се. Компанията-производител смесва съставките в три различни държави.

8. Алгоритъмът на Google


Всяка година се правят по над 500 подобрения в алгоритъма на търсачката на Google. Компанията пази строго тайната, която позволява на търсачката да показва точни резултати при грешно изписани търсения.

7. Специална кал за бейзболни топки


Новите бейзболни топки в САЩ се търкат със специална кал, за да не се хлъзгат в ръкавиците на играчите. Те се добива от тайно място в Ню Джърси, от което се взима материал 5-6 пъти годишно.

6. Донати


Рецептата води началото си от 1933 г. като е била продадена на Ишмаел Армстронг заедно с работилница за донати. Само четирима души я знаят.

5. Рецептата на KFC


Съдържа 11 вида билки и подправки. В две отделни фабрики са смесват различни части от консистенцията и чак след това всичко се събира е едно. Оригиналната рецепта е написана ръчно през 50-те години на XX в. и се пази в тайна в Кентъки.

4. Специалните мъфини на Thomas


Само седем души във фабиката, в която се произвеждат, знаят рецептата за тези мъфини. Изпълнителният директор на компанията  напуска, за да се присъедини към основния им конкурент. След това, вече бившите му колеги сезират съда, за да спрат хитрия му ход.

3. Специалният сос на Big Mac


От McDonald’s губят оригиналната рецепта през 80-те години. Когато в управата на веригата се завръща предишният управител Фред Търнър, той си я припомня и отново я въвежда към рецептата на Big Mac.

2. Ликьорът „Шартрьоз“


Този ликьор е създаден от френски монаси, които са използвали тайна смесица от 130 билки. Днес само двама монаси знаят рецептата, която е била крита от властите по време на Френската революция.

1. Рецептата на Coca-Cola


Рецептата става търговска тайна в края на XIX в. През 2006 г. служител на Coca-Cola  е арестуван в опит да я продаде на основния конкурент на компанията Pepsi за 1.5 млн. долара.

Коментари: 0