Газът ни става с 30% по-евтин от всяка вносна алтернатива

Излишъкът в НЕК е 200 млн. лв., обясни Делян Добрев

Газът ни става с 30% по-евтин от всяка вносна алтернатива
228 ~ 3 мин. четене

В програмата на ГЕРБ имаше три приоритета в сектор „Енергетика“ – първият ни приоритет бе да изчистим дефицитите в НЕК, наследени от кабинета „Орешарски“. Изпълнихме го на 100%. Вторият ни приоритет бе изпълнението на  Националната програмата за енергийна ефективност – до момента имаме сключени над 2000 договора. Третият ни приоритет бе проучването на дълбоко Черно море. На 19 април започваме първия сондаж в блок „Хан Аспарух“. Нашият газ ще бъде с 30% по-евтин, от която и да е вносна алтернатива.  Това каза председателят на Комисията по енергетика и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев по време на Шестия зимен университет на Старейшини ГЕРБ, който се провежда в Стара Загора, предаде Kmeta.bg.

„Във втория кабинет на Бойко Борисов наследихме 800 милиона тарифен дефицит на година, заради политиката на кабинета „Орешарски“, който уж балансираше системата като намаляваше приходите и увеличаваше разходите. Намаляваше цената на тока с 5% и от друга страна увеличаваше цената на въглищата“, обясни Добрев. По думите му, няма как да  увеличаваш разходите и да намаляваш приходите и да казваш, че системата е балансирана. „Стигна се до абсурдните ситуации енергийни дружества да теглят пари за заплати на служителите си. Заварихме една много тежка картинка, но миналата година два пъти променихме Закона за енергетиката, като направихме обратното – увеличихме приходите и намалихме разходите. Благодарение на това, не само че стопихме тези 800 милиона дефицит, но очакваме 200 милиона тарифен излишък само за последния регулаторен период. И то без промяна в цената на електроенергията. Енергетиката ни  е завидно състояние в момента“, подчерта председателят на енергийната комисия.

Делян Добрев обясни, че в момента е налице чудесна комуникация с бизнеса, въпреки протестите им през миналата година, защото са разбрали, че предприетите мерки са правилни. „Направихме стъпки, съгласно европейското законодателство да облекчим и тежестта за някои от тях“, каза той.

Относно програмата за енергийна ефективност Добрев заяви, че за една година има подписани договори за над 2 милиарда лева и това се дължи на начина, по който е създадена програмата. „Създадохме конкуренция на две нива – на ниво етажна собственост и на ниво общини. В Бургас има 200 подписани договора, Благоевград има 150, в Хасково – над 130. Реализирахме програмата изключително успешно“, категоричен бе народният представител.

„През 2012 година сключихме проучвателен договор за блок „Хан Аспарух“, който е най-големият блок в нашето Черно море.  На 19 април пристига сондажният кораб и започваме първия сондаж. Трите компании, заедно с подкрепата на държавата, направиха най-мащабните сеизмични проучвания, правени някога в цялото Черно море, не само в българското Черно море. Ще направим и втори сондаж в рамките на този договор“, обясни Делян Добрев. Председателят на енергийната комисия заяви, че още в началото на мандата са били проведени конкурси и за останалите два блока – „Терес“ и „Силистар“. Добрев бе категоричен, че България е може би единствената държава в света, която през 2015 година е успяла да продаде лиценз, за което са положени много усилия. „Участвахме в международните нефтени и газови конференции в Лондон и в Хюстън. Вложихме всички умения, които имахме, за да приключим успешно търговете за тези блокове. Успяхме да предизвикаме интерес и подписахме договор за проучване на блока „Силистар“ с една от най-големите компании в света – световният лидер „Шел“, обясни още Делян Добрев.

Регионални новини четете в Kmeta.bg

Подкрепи Economic.bg