Петкова: Газовата връзка със Сърбия се забавя заради проблем с финансирането

България вече има парите за реализация, заяви Теменужка Петкова

Петкова: Газовата връзка със Сърбия се забавя заради проблем с финансирането

Снимка: Economic.bg

1088 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков
Проектът за изграждането на газовата връзка между България и Сърбия има забавяне от страна на сръбските ни партньори. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петрова по време на годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции в България“, предаде репортер на Economic.bg.

Интерконекторът на територията на Сърбия има проблем с финансирането за разлика от България, която вече е набавила парите за реализация. Българската страна по проекта използва финансиране от Европа в размер на 45 млн. евро по ОП „Конкурентоспособност“. 

"Изискванията към България са изпълнени, техническият проект е изготвен, както и подробен устройствен план, но за да продължи реализирането на проекта във втората си фаза, са необходими подобни реципрочни действия да бъдат предприети от нашите сръбски партньори“, коментира енергийният министър. 

На този етап по отношение на финансирането има проблеми от сръбска страна, защото „те не са предприели стъпките, които трябва да бъдат извървени, за да стигнат етапа, постигнат на българска територия“, допълни Петрова.  

Пред журналисти Петкова коментира развитието по проекта за реализация на АЕЦ Белене. Министърът припомни, че в края на мандата на „Борисов 2“ беше взето решение да се възложи на министъра на енергетиката да организира изготвянето на техникоиконимически и правен анализ за възможността за реализация на оборудването на АЕЦ Белене. „Сключен е договор с БАН и една от задачите е да бъде представено предложение по отношение на тази възможност. Очакваме този анализ до месец септември да бъде готов и ще вземем съответните решения“, заяви Петкова. 

По думите й след като вече сме собственици на два реактора и имаме лицензирана площадка, ролята на правителството е да заеме отговорната позиция към оползотворяване на този ресурс по най-добрия начин. На въпрос как ще се предпазим от нов договор за изкупуване на скъп ток, Теменужка Петкова заяви, че ще се търси стратегически инвеститор, който да отговоря на условията за реализацията на проекта без държавни гаранции и без договор за дългосрочно изкупуване на ток.  

„Ще отделим пасивите и активите в отделна компания и ще се опитаме да проведем успешна процедура по приватизация“, обяви енергийния министър и допълни, че ако има инвеститорски интерес явяването на желаещи ще покаже дали проектът има бъдеще. „Ако няма инвеститори ще търсим друг вариант, но така или иначе оборудването трябва да се оползотвори“. На този етап не може да се коментира какъв ще бъде процентът участие на държавата. Оборудването в цялост ще пристигне в България до месец септември, какъвто е и срокът за анализ от страна на БАН. 

„Държавата ще трябва да участва с миноритарен дял, защото държавата трябва да участва и контролира ядрения риск на територията си, но в никакъв случай ролята й няма да е държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на ток“. Теменужка Петкова обвърза реализацията на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй с реализация на проекта Белене. По думите й, ако не се случи нищо оптимистично с процедурата за приватизация на АЕЦ -Белене, не се изключва възможността да се мисли и за 7-мия блок на единствената ни ядрена централа.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg