Газовата връзка със Сърбия се отдалечава

Жалба в КЗК вероятно ще забави още и без това много закъснелия проект

Газовата връзка със Сърбия се отдалечава

Снимка: Pixabay

1748 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Изграждането и пускането в експлоатация на междусистемната газова връзка България – Сърбия може да се отложи заради жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу избора на строител. Проектът, заедно с останалите планирани интерконектори – с Гърция, Македония и Румъния – има за цел да осигури реална диверсификация на доставките на природен газ за страната. Засега е готова само междусистемната газова връзка със северната ни съседка.

Правителството на Бойко Борисов обещаваше интерконекторът със Сърбия да е готов до края на миналата година. Още през 2017 г. тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова обяви, че е осигурено финансирането и проектът ще стане факт до края на 2020 г. Едва обаче през януари тази година „Булгартрансгаз“ пусна поръчката за проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на интерконектора.

Стойността на обжалваната сега поръчка е 144 млн. лв. На българска територия тръбопроводът е с дължина 62 км.

Реално проектът стартира преди десет години – в първия кабинет на Бойко Борисов. Тогава със Сърбия беше подписан меморандум за изграждане на газовата връзка, а премиерите на двете държави обещаха тя най-късно до края на 2013 г. да е направена първата копка.

Подкрепи Economic.bg