\"Газпром\" даде старт на строителството на \"Турски поток\"

Проектът се ограничава до строителството на тръбопровод по дъното на Черно море и газоразпределителен хъб на границата между Турция и Гърция.

\
228 ~ 1 мин. четене

"Газпром е дал разпореждане за начало на работата по строителството на газопровода "Турски поток", съобщи италианската компания "Saipem", която е изпълнител на строителството на газопровода.

"Saipem" е чакала това разпореждане от 1 декември 2014 г., когато президентът Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от осъществяването на проекта "Южен поток" и пристъпва към реализация на "Турски поток". За разлика от "Южен поток", който предполагаше мащабно строителство на инфраструктури в Европа, проектът "Турски поток" се ограничава до строителството на тръбопровод по дъното на Черно море и газоразпределителен хъб на границата между Турция и Гърция.

Европейските клиенти на "Газпром" трябва да си построят сами Цялата останала инфраструктура. "Saipem" съобщи, че е получила уведомление от клиента South Stream Transport B.V. за възобновяване на работата по договора. Компанията трябва да започне работата по морския участък от газопровода в Черно море, се казва в съобщението на "Saipem". South Stream Transport B.V. е изцяло собственост на "Газпром". По-рано ръководителят на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Строителството на газопровода "Турски поток" може да започне още в петък /08.05/. Той добави, че газопроводът ще бъде пуснат в експлоатация през декември 2016 г. По-голямата част на трасето на "Турски поток" ще преминава по дъното на Черно море, което съвпада с предварително съгласувания маршрут на "Южен поток". 

Подкрепи Economic.bg