„Газпром“ е увеличил доставките за Европа с 33%

Руската компания опроверга обвиненията на европейските депутати, че умишлено не снабдява Стария континент

„Газпром“ е увеличил доставките за Европа с 33%

Снимка: Twenty20

2576 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Доставките на газ от Русия за Европа през 2021 г. са на исторически връх, като „Газпром“ е увеличил производството си с 18.4% на годишна база. Обвиненията, че компанията не доставя за Стария континент са абсурдни. Това мнение беше изразено от Сергей Комлев, ръководител на отдела за структуриране и ценообразуване в статия за корпоративното списание на „Газпром“.

Според статията на Комлев, Европа е увеличила вноса си на тръбопроводен газ през първата половина на 2021 г. с 31.5 млрд. куб. м, или 33%. В същото време изпомпването на руски газ се е увеличило със 17.2 млрд. куб. м, или 22%.

Доставките на „Газпром“ на тръбопроводния газ достигнаха исторически върхове и по-голямата част от растежа им отиде при най-важните купувачи“, пише Комлев. Той посочи Германия, Турция и Италия като основни потребители.

Производството на „Газпром“ до края на юли по предварителни данни достигна 298.2 млрд. куб. м газ, което е с 18.4% повече спрямо същия период на миналата година.

„В същото време износът на газ на компанията нарасна с 23.2%, а доставките за далечната чужбина се увеличиха до 115.3 млрд. куб. м. Тези данни доказват абсурдността на обвиненията срещу „Газпром“ в недостиг“, заключава Комлев.

Например, Германия е увеличила вноса на руски газ през първата половина на 2021 г. с почти 44% на годишна база до 28.9 млрд. куб. м, Турция – с повече от три пъти до 14.6 млрд. куб. м, а Италия – с 14% до 11.4 млрд. куб. м.

Влиянието на времето върху потреблението на газ в Европа е „мощен и непредсказуем“ фактор, каза Комлев. „Реалното потребление на газ през първата половина на 2021 г. се увеличи с почти 39 млрд. куб. м до 316 млрд. куб. м. В същото време приносът на метеорологичния фактор възлиза на +6.3 млрд. куб. м. През първата половина на 2020 г. отрицателното въздействие на този фактор се изразява в намаляване на търсенето с 15.9 млрд. куб. м. По този начин влиянието на метеорологичния фактор годишно е доминиращо“, посочва Комлев.

Той припомни, че през 2020 г. времето е играло изключително в полза на купувачите. „През 2021 г. ситуацията се промени. Времето работеше в интерес на продавачите“, каза той.

Метеорологичният индекс за Европа през първата половина на 2021 г. като цяло беше по-висок както от климатичната норма, така и от нивото от миналата година – 102.9% срещу 90.1% през първата половина на 2020 г., цитира статистиката Комлев. Този индекс през първото тримесечие на 2020 г. имаше минимални стойности и едва през второто тримесечие се доближи до средните показатели за периода 2010 – 2020 г. През първото тримесечие на 2021 г. метеорологичният индекс беше близо до нормалното, но вече през второто тримесечие на годината го надхвърли значително, като определи нов максимум през април и май, припомни шефът на „Газпром експорт“.

По-рано източник на ТАСС съобщи, че група от около 40 членове на Европейския парламент е изпратила писмо до Европейската комисия с призив да разследва действията на „Газпром“ от гледна точка на антитръстовите разпоредби на ЕС, които според тях са довели до повишаване на цените на газа в Европа до рекордни нива.

Доставките на втечнен природен газ от САЩ до Европа

Надеждите на европейските страни, че доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ ще бъдат стабилни, не се оправдават за втора поредна година поради атрактивната цена на азиатския пазар, каза Комлев.

Надеждите на европейците за стабилни доставки на втечнен природен газ от САЩ не се оправдават за втора поредна година. Миналата година ниската европейска цена направи тези доставки нерентабилни, тази година тя вече покри разходите, но е по-малко привлекателна от азиатската“, каза той.

Комлев добави, че през първата половина на 2021 г. доставките на втечнен природен газ от САЩ достигнаха рекордно ниво и се увеличиха с 38.3%, но не за сметка на Европа, а за сметка на Китай, Япония и Бразилия. В същото време се наблюдава значително намаляване на доставките в европейски страни, като Белгия, Италия, Испания и Турция.

Според Комлев европейският газов пазар през първата половина на 2021 г. е изправен пред отлив на втечнен природен газ към азиатско-тихоокеанския и южноамериканския пазар, делът му във вноса е спаднал от 41.5 на 31%.

В структурата на вноса делът на втечнения природен газ значително намалява – от 41.5% за шестте месеца на 2020 г. до 31% през първата половина на 2021 г. Това се дължи на преориентирането на потоците втечнен газ от Европа до Азиатско-тихоокеанския регион и Латинска Америка“, отбеляза той.

Комлев добави, че в абсолютно изражение доставките на втечнен природен газ за този период са намалели с 10.74 млрд. куб. м, или 15.9%.

Подкрепи Economic.bg