„Газпром“ има рекорден запас от газ в хранилищата си

При проблеми с Украйна "Турски поток" е още една добра алтернатива, каза Юрий Риков

„Газпром“ има рекорден запас от газ в хранилищата си

Снимка: Газпром

Оперативният резерв от синьо гориво в хранилищата на „Газпром“, в размер на 72.32 млрд. куб. м, е натрупан в 27 подземни газохранилища, експлоатирани от "Газпром ПХГ". Това е рекорден резерв за газовата индустрия, пишат от компанията.

"Нагнетяването на газ в съоръженията за съхранение е завършено на 27 октомври. В момента всички съоръжения на подземните газохранилища са готови за настъпването на студено време, пикови натоварвания на Единната система за газоснабдяване и непрекъснато подаване на топлина за руските потребители“, става ясно от съобщение на сайта на „Газпром ПХГ“.

„Газпром ПХГ“ е дъщерна компания на ПАО „Газпром“, която обединява в своята структура практически всички подземни газохранилища, разположени в Руската федерация.

Вчера един водещите експерти на руския Институт по енергетика и финанси Юрий Риков коментира разширението на „Турски поток“ към България, Сърбия и Унгария. "Да, всяка диверсификация не е лоша, така че фактът, че има друг алтернативен път към Европа, по отношение на разпределението на газовите потоци, не е лош. Ако например пазарът на газ продължава да се развива успешно ... Ако, може би, ще има проблеми с Украйна е ясно, че наличието на два клона, през които може да се доставя газ, това означава „Северен поток“ и „Турски поток“, е положителен компонент. Той допринася за стабилността на този пазар“, каза той.

Коментари: 0