Всяко място вече е работно

Визията за бъдещето на „офиса“ се променя

Всяко място вече е работно

Снимка: VMware

Последните месеци промениха из основи схващанията за това откъде човек може да върши работата си и вече е напълно ясно, че това може да се случва на практика от всякъде. Нещо повече, хоум офисът се превърна от придобивка в даденост. Това показва новото глобално изследване на VMware, в което са взели участие ръководители на бизнеси, както и служители в HR и ИТ отделите на компаниите.

Според него с 41% е нараснал броят на служителите в региона на EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка), които приемат дистанционното работно място като даденост, а не придобивка. Числата се качват до 53% сред служителите от Поколение Х.

Предизвикателствата от последните шест месеца принудиха компаниите да се приспособят към нови бизнес практики, където “работа” не се равнява на “офис”. Бъдещето на работните процеси включва териториално отдалечени екипи, които носят със себе си и редица предимства за бизнеса като по-висока продуктивност и работна етика, по-добри и разширени възможности за сътрудничество и подбор на кадри”, споделя Кристин Дал Щайдел, вицепрезидент на VMware за ЕМЕА.

Според него благодарение на дигиталните решения компаниите могат да спечелят от въвеждане на добри практики в тяхната култура и управление. Думите му се потвърждават и отговорите на две трети от респондентите в анкетата. 64% от тях потвърждават, че организациите им са спечелили от преминаването към дистанционно работно място и те вече не биха искали да се върнат в предишния режим на работа.

Едно от основните предизвикателства в този контекст е дали мениджмънтът прави всичко възможно да трансформира този факт в допълнителна гъвкавост за служителите си. Всеки четвърти мениджър сред десет анкетирани се безпокои, че екипите му няма да се справят със задачите, ако работят от разстояние. Повече от една четвърт (28%) усещат, че културата на директорите обезсърчава дистанционна работа, и повече от половина (59%) чувстват по-голямо напрежение да бъдат онлайн извън стандартното работно време.

Всички тези фактори насочват към необходимостта от разклащане из основи на традиционния управленски подход и практики. Това е факт въпреки ясните ползи за бизнеса и служителите от гъвкавото работно място, както и възможността за подбор на по-разнообразни групи от таланти и умения от цял свят.

От началото на дистанционната работа повече от три четвърти от служителите (76%) потвърждават, че отношенията с колегите им са се подобрили. 66% от тях се чувстват по-уверени да говорят по време на онлайн срещи, а 69% казват, че нивото на стреса им по време на работа се е намалило. С близо една трета са се увеличили и работната етика, и продуктивността на служителите (съответно с 30% и 34%).

В контекста на генериране на нови идеи, почти три четвърти (72%) потвърждават, че иновациите идват от повече източници в организацията, отколкото преди.

След пандемията няма да се върнем обратно в офиса, какъвто го познаваме, а ще вървим напред към нова концепция за работното пространство. В бъдеще хората на много позиции ще имат възможността да избират откъде да работят – в новия ни офис за повече от 2500 човека, дистанционно от вкъщи или ще предпочетат хибриден вариант.“, коментира Диана Стефанова, вицепрезидент Стратегия на глобалните офиси.

От българския офис на VMware споделят, че компанията вече наема професионалисти от цяла България, които се включват дистанционно към работния процес.

Коментари: 0