\"Газпром\" продължава да инвестира в \"Южен поток\"

Газовият гигант ще внесе още 459 млн. евро в капитала на транспортната компания за газопровода

\
124 ~ 1 мин. четене

Въпреки заявките си за отказ от "Южен поток", "Газпром" продължава да инвестира средства в проекта. Съветът на директорите на руския газов гиганте решил да бъде докапитализирана компанията-оператор "Южен поток" South Stream Transport B.V. на общата сума от 569,4 млн евро, гласи съобщение на компанията, цитирано от ТАСС и бТВ.

109,7 млн евро вече са внесени в последното тримесечие на 2014 г., а 459,7 млн евро ще бъдат внесени в първото тримесечие на 2015 година.

През декември миналата година "Газпром" подписа споразумения с Eni, Wintershall и EDF за придобиване на 50% от акциите на компанията South Stream Transport B.V. Така "Газпром" стана собственик на всички акции на компанията.

South Stream Transport B.V. е съвместна проектна компания за строителство на морския участък на газопровода "Южен поток", който трябва да мине по Черно море.

По-рано делът на "Газпром" в компанията бе 50%, на италианската компании Eni - 20%, френската енергийна компания EDF и германската компания Wintershall Holding GmbH - по 15% всяка.

Припомняме, на 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви отказа на страната си от проекта "Южен поток".

Москва работи по създаването на нов газопровод през Турция - "Турски поток".

Коментари: 0