„Газпром“ с рекордна печалба заради скъпия газ за Европа

Руската компания очаква цените на суровината да растат още и да отчете още по-добри резултати през четвъртото тримесечие

„Газпром“ с рекордна печалба заради скъпия газ за Европа

Снимка: БТА

1280 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

„Газпром“ отчете рекордна печалба от 581.8 млрд. рубли (7.8 млрд. долара) за третото тримесечие, което отразява високите цени на природния газ, пише Reuters. Руската компания заяви, че очаква още по-високи печалби през последните три месеца на годината.

Цените на суровината се покачиха при ограничени доставки увеличено потребление в Европа – основният източник на приходи за „Газпром“.

Някои политици и експерти обвиняват контролираната от Кремъл компания, че не доставя достатъчно газ, за да помогне да се облекчи кризата. Газовият монополист заяви, че изпълнява всички договорени задължения за доставка.

Акциите на „Газпром“ поскъпнаха с около 3% в началото на търговията в Москва.

Рекордната печалба идва, след като компанията отчете загуба от 251 млрд. рубли през третото тримесечие на 2020 г. Предишната ѝ най-висока тримесечна печалба беше почти 536 млрд. рубли през първото тримесечие на 2019 г.

Очевидно е, че цената на нашите доставки за Европа ще бъде значително по-висока през четвъртото тримесечие, което ще има положително въздействие върху резултатите за цялата година“, каза в изявление зам.-изпълнителният директор на „Газпром“ Фамил Садигов.

Той каза, че очаква четвъртото тримесечие да има основен принос за изплащането на дивиденти за 2021 г., докато съотношението нетен дълг/основна печалба се очаква допълнително да намалее до 1 тази година.

„Газпром“ заяви, че средната му цена на газа за Европа и други региони е скочила до 313.40 долара за 1000 куб. м през третото тримесечие от 117.2 долара година по-рано.

Компанията също така каза, че приходите ѝ от юли до септември са се повишили до 2.4 трлн. рубли, което също е рекорд и е значително над отчетените 1.4 трилиона година по-рано.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg