Газът в Европа скочи с 11% заради спрения газопровод към Германия

„Ямал-Европа“ беше спрян напълно в събота, а в момента пренася минимални количества от Русия

Газът в Европа скочи с 11% заради спрения газопровод към Германия

Снимка: Twenty20

1956 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цената на газа в Европа скочи с 11% по време на търговията в днес, след като директното изпомпване на газ към Германия през газопровода „Ямал-Европа“ беше спряно в събота. От тогава се осъществява само реверсивно подаване, според данните на борсата на ICE.

Цената на газовите фючърси с доставка през декември в хъба TTF в Холандия се повиши до почти 861 долара за 1000 кубически метра, или 72 евро за MWh (на база текущия обменен курс на еврото спрямо долара) при откриване на търговията, съобщава ТАСС.

Изпомпването на газ към Европа през газопровода „Ямал-Европа“ беше спряно в събота сутринта. По-специално, изпомпването на газ намаля драстично от 09:00 до 10:00 ч. московско време и спря от 10:00 до 11:00 ч. московско време. След това по тръбопровода започнаха обратни потоци на газ. Рано в понеделник обратните доставки на газ от Германия през „Ямал-Европа“ нараснаха 3.6 пъти в сравнение с предходния ден.

В петък, 29 октомври, цената на газа в Европа падна под 800 долара за 1000 кубически метра за първи път от 17 септември.Подкрепи Economic.bg