General Motors отхвърля оферта на Fiat-Chrysler

Fiat може да се обърне към Google и Apple за съвместна работа

General Motors отхвърля оферта на Fiat-Chrysler

Снимка: БГНЕС

172 ~ 1 мин. четене

Aмериканският гигант General Motors е отхвърлил предложението на FCA Fiat-Chrysler за сливане на двете дружества, съобщава New York Times.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджио Маркионе е предложил в електронно писмо до своя колега от General Motors Мари Бара двата автомобилни производителя да се слеят. Офертата е била изпратена през март.

Идеята е била повдигната от Серджо Маркионе, който иска да създаде мега компания преди пенсионирането си през 2019 година, но идеята е била отхвърлена от GM.

В писмото Маркионе излага подробно тезата, че световната автоиндустрия трябва да се консолидира и така да се спестят много пари. Според негови изчисления, ако двете компании се слеят, те ще могат да оптимизират милиарди долари разходи и да създадат истински автомобилен гигант.

Позицията на GM изглежда непоклатима, след като стана ясно, че представители на фирмата дори са отказали среща за запознаване с плана на Маркионе. Вместо това, американците възнамеряват да продължат по начертания си план на инвестиции в нови модели.

Според различни слухове, ако FCA не намери автомобилен партньор за сливане, Маркионе ще се обърне към гигантите Google и Apple за съвместна работа.

Маркионе обяви на 9 май, че по време на посещението си в Канада той се е е срещал с директорите на Tesla, а наскоро и с представители на Apple в Калифорния. Анализаторите спекулират дали Google или Apple могат да превърнат някои от сегашните автопроизводители в доставчик или подизпълнител в изграждането на техни собствени коли. 

Подкрепи Economic.bg