Гениалният математик, който разби Уолстрийт

5 финтех съвета от един от най-успешните инвеститори в света

Гениалният математик, който разби Уолстрийт

Снимка: Wikipedia

2840 ~ 4 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

През лятото на 1978 г. Джим Саймънс беше завладял математическия свят и нямаше равен в разбиването на кодове за Агенцията по национална сигурност на САЩ. Доказал се в академичните среди, по онова време той вече поглежда с амбиция към непознатите хоризонти в сферата на финансовите спекулации. 

По-късно същата година 40-годишният математик, роден през 1938 г. в Нютън, щата Масачузетс, докторант от Калифорнийския университет в Бъркли, стартира новата си инвестиционна компания. Нарича я Monemetrics, комбинирайки думите „пари“ (money) и „иконометрия“ (econometry). Името показва, че ще използва математиката, за да анализира финансови данни и да прогнозира печалбите от търговията.

Макар и да изглежда уверен в това, което прави, Саймънс всъщност не знае откъде да започне. Наясно е обаче, че валутните пазари са станали необвързани и това крие потенциал за печалба.

Негов партньор в това начинание става бившият му колега Леонард Баум, който също не е вещ в търговията и инвестициите. Въпреки колебанията си в тази материя, двамата продължат да търгуват. Три години по-късно Саймънс променя името на Monemetrics на Renaissance Technologies Corporation, давайки заявка за интерес към този нови тип технологични компании.

През 80-те години компанията се срива заради склонността на Бауман да задържа твърде много инвестициите. Двамата съдружници се разделят, а Саймънс определя неуспеха като „стомашно разкъсване“. Провалът обаче не го обезсърчава, а по-скоро концентрира вниманието му в търсенето на нов подход, базиран на технологиите. 

Така започва да събира данни за ценообразуването, да разработва алгоритми за предсказване на следващия ход на пазара и да изгражда модели за търговия, които могат да работят сами. Макар че му отнема години, той е решен да открие инвестиционна формула, с която да завладее финансовите пазари. По онова време все още прохождащият инвеститор прави революция във финансовия свят, легитимирайки количествения подход към търговията, който се базира на данните, математиката и автоматизираните технологии. 

В следващите над три десетилетия Саймънс не спира да работи и усъвършенства новия начин за инвестиране. 

Той най-накрая успя”, споделят колегите му пред Forbes.

През юни 2019 г. компанията му управлява общо 65 млрд. долара, което я прави един от най-големите хедж фондове в света.

Историята на Джим Саймънс е завладяваща и пъстра, а в книгата си „Човекът, който реши пазара: Как Джим Саймънс стартира Quant Revolution“ Грег Цукерман я описва в детайли. Извличайки поуките от живота му, авторът дава няколко съвета на читателя за финтех индустрията.

Урок 1: Открийте тенденции, залагайте рано, подобрявайте подхода си

Мнозина определят подхода на Джим Саймънс като спорен. И не случайно, във времето, когато той стартира дейността си, Уолстрийт е различен от това, което е днес. Немалко хора са смятали, че идеята компютър да осъществя сделките е налудничава. И все пак математикът успява да прозре, че светът върви към дигитализация и този ход няма как да бъде спрян.

Джим използваше машинното обучение преди Марк Зукърбърг да получи своята бар мицва (еврейски ритуал за възмъжаване, бел. ред.)“, пише в книгата си Грегъри Цукерман.

Въпреки че претърпява множество подобрения, внедряването на унифицирания алгоритъм е онова, с което Renaissance Technologies остава в историята. Успехът на технологичното решение обаче не заслепява Саймънс и през годините той не е спирал да търси начин как да подобри системата.

„Това е дългосрочно пътуване”, споделя той пред изданието.

Урок 2: Доверете се на системата, но не се подчинявайте сляпо

През 2007 г. по време на финансовата криза, след три дни на безпрецедентни загуби, Саймънс загърбва алгоритмите си и обръща начина на работа.

Това бяха извънредни обстоятелства и нашата работа е да оцелеем. Предприемачеството е свързано с изграждането на система, която работи в дългосрочен план”, споделя инвеститорът.

Популярният днес финтех сектор, простиращ се между спестявания, заеми, застраховки или инвестиции, цели автоматизация на процесите. Предприемачите трябва да изградят система, в която имат пълна вяра. Но в същото време трябва да поддържат постоянен скептицизъм по отношение на своя модел, особено по време на големи смущения (напр. Covid или сривовете на фондовия пазар), за да запазят разума си, гласи изводът.

Урок 3: Изградете екипа въз основа на таланта 

В книгата си Цукерман коментира, че силната страна на Джим Саймънс може и да не е в това да бъде инвеститор.

Хората гледат на него като на най-успешния търговец в съвременната история, но всъщност той притежава по-впечатляващи качества като мениджър”.

Саймънс изгражда екип, базиран на прозрачност, равенство и стремеж към лично усъвършенстване – култивирайки ги към успеха.

Разбира се, за да създадеш екип, който да работи, трябват стимули. Финансовите такива, обвързани с резултати, са неизбежни, но той прокарва и идеята за социални. Наред с това идеята за тиймбилдинг може да е изтъркана, но работи безотказно, коментира Джим.

Урок 4: Изграждане на дългосрочен план

Поглеждайки назад във времето, мнозина смятат, че успехът на компанията се дължи на една нощ усърдна работа, но това далеч не е така – от 1978 чак до 1990 г. Джим търси начин как организацията да заработи правилно. Тези почти две десетилетия работа показват, че Саймънс определено е притежавал търпение. Дори перипетиите в личния му живот, като загубата на двете му деца, не го отказват.

Устойчивостта е от решаващо значение за предприемачите навсякъде. За финтех технологиите се изисква подобен дългосрочен подход (може би не чак две десетилетия). Това означава да намерите подходящия екип и пазар, както и време, което не се случва през нощта. Устойчивостта и упоритостта са важни”, споделя предприемачът.

Урок 5: Никога не е късно да започнете

По данни на Националното бюро за икономически изследвания най-добрите предприемачи са на около 42-годишна възраст, а най-успешните са на 45 г. Що се отнася конкретно до финтех предприемачите, натрупаният опит в различни сектори е ценен и им дава голямо предимство, пише още в книгата си Цукерман.

Историята на Джим Саймънс е ярък пример за лидерство, визия и упоритост в предефинирането на една индустрия. Renaissance Technologies беше пионер в количественото пространство за търговия, но вижте я сега.

Подкрепи Economic.bg