Георгиева: Масовата ваксинация ще реши проблема с доставките

Упpaвлявaщият диpeĸтop нa МВФ коментира последиците за глобалните икономически перспективи от появата на новия вариант на коронавируса – Омрикон

Георгиева: Масовата ваксинация ще реши проблема с доставките

Снимка: БТА

1516 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Проблемът с доставките ще се реши, когато светът се ваксинира. Трябва да има действия по всички фронтове, за да може да се овладее инфлацията. Това зaяви в интревю за Rеutеrѕ yпpaвлявaщият диpeĸтop нa Междунарония валутен фонд (МВФ) Kpиcтaлинa Гeopгиeвa.

Когато говорим за смущения във веригата за доставки, винаги трябва да помним, че най-добрият начин да ги сведем до минимум, е да ваксинираме света. Да поставим повече препятствия по пътя на тези смущения, защото така предпазваме по-голяма част от световното население от COVID-19“, каза Георгиева.

Упpaвлявaщият диpeĸтop нa МВФ коментира и последиците за глобалните икономически перспективи от появата на новия вариант на коронавируса – Омрикон. "Още преди появата на този нов вариант бяхме обезпокоени, че възстановяването, макар и да продължава, губи известна инерция. Защо? Заради забавянето в двете страни, които са двигатели на растежа — САЩ и Китай — и защото вариантът „Делта“ се оказа смущаващ“, обясни Георгиева.

Според нея това е предизвикало някои допълнителни забавяния в производството. 

Един нов вариант, който може да се разпространи много бързо, е в състояние да подкопае доверието и в този смисъл вероятно ще станем свидетели на някои понижения на октомврийските ни прогнози за глобалния растеж. Така че това, върху което се фокусираме, е, че проблемите вече са налице и продължават да се задълбочават“, категорична е Георгиева.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg