Георгиева: Пандемията ще отключи най-тежката рецесия след Голямата депресия

Вече се наблюдава огромен отлив на инвестиции от по-бедните страни

Георгиева: Пандемията ще отключи най-тежката рецесия след Голямата депресия

Снимка: БТА

4952 ~ 2 мин. четене

Пандемията от Covid-19, обхващаща света, ще превърне глобалния икономически растеж в „рязък спад“ през 2020 г. и ще предизвика най-тежката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век. Частично възстановяване ще се наблюдава през 2021 г., заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

Управляващият директор на МВФ нарисува далеч по-мрачна картина на социалното и икономическото въздействие от коронавируса, отколкото преди няколко седмици. Тя отбеляза, че правителствата вече са предприели мерки за фискални стимули в размер на 8 трлн. долара, но вероятно ще са необходими още. Според нея кризата ще засегне най-тежко развиващите се пазари и развиващите се страни, за които тогава ще са необходими милиарди долари чуждестранна помощ.

„Само преди три месеца очаквахме положителен ръст на доходите на глава от населението в над 160 страни членки на МВФ за 2020 г. Днес това число е обърнато с главата надолу: сега прогнозираме, че над 170 държави ще имат отрицателен ръст на доходите на глава от населението тази година“, коментира тя.

Ако пандемията избледнее през втората половина на годината, МВФ очаква частично възстановяване през 2021 г., но предупреждава, че ситуацията може да се влоши още. „Подчертавам, че има огромна несигурност относно перспективите: ситуацията може да се влоши в зависимост от много променливи фактори, включително продължителността на пандемията“.

Георгиева добави, че пандемията засяга както богати, така и бедни страни, но много от Африка, Азия и Латинска Америка са изложени на по-висок риск, тъй като имат по-слаби здравни системи. Те също така не са в състояние да приложат социалното дистанциране в своите гъсто населени градове и в по-бедните си квартали. По нейни думи инвеститорите вече са изтеглили около 100 млрд. долара капитал от тези икономики, което е отлив три пъти по-голям от наблюдавания през същия период на световната финансова криза.

„Те спешно се нуждаят от помощ“, каза тя, като изчислява, че стотици милиарди долари ще трябва да бъдат изпомпвани от външни източници, тъй като тези правителства могат да покрият само част от разходите си сами, а много от тях вече имат големи дългове. Действията, които предприемаме сега, ще определят скоростта и силата на нашето възстановяване“, каза още тя.

"От решаващо значение е да се предоставят на засегнатите хора и компании „големи, навременни и целенасочени“ мерки като субсидии за заплати, увеличени обезщетения за безработица и коригирани условия на заеми, като същевременно се намалява стреса към финансовата система", обяснява Георгиева.

"МВФ беше създаден за времена като тези и е готов да използва кредитния си капацитет до 1 трлн. долара", каза Георгиева. По нейни думи зпълнителният съвет на Фонда е одобрил удвояването на спешното си финансиране до 100 млрд. долара, за да отговори на исканията на над 90 държави. МВФ също така търси начини за предоставяне на допълнителна подкрепа за ликвидност, включително чрез създаване на нова линия за краткосрочна ликвидност, и решения, които биха позволили кредитиране дори на страни, чийто дълг е неустойчив, разкри Георгиева.

МВФ, който има 189 държави членки, ще представи своите подробни прогнози за световните икономически перспективи във вторник.

Подкрепи Economic.bg