Георгиева: Производителите на петрол са загубили $10 млрд. заради коронавируса

Бързото разпространение на коронавируса ще премахне всяка надежда за по-силен растеж през 2020 г.

Георгиева: Производителите на петрол са загубили $10 млрд. заради коронавируса

Снимка: Twitter профил Кристалина Георгиева

1056 ~ 3 мин. четене
Досега производителите на петрол са загубили приходи от 10 милиарда долара в резултат на намаляващите цени на суровия петрол поради епидемията от коронавирус. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева по време на съвместен брифинг днес заедно с президента на Световната банка Дейвид Малпас.

"Цените на суровия петрол вече се сринаха с над 15% от началото на годината. Това означава около 10 милиарда долара загубени приходи", каза Георгиева пред репортери в сряда.

Най-големите световни производители на петрол също бяха засегнати заради спада на търсенето, каза тя.

Георгиева отбеляза, че повечето страни производители на петрол са създали "буфери" за справяне с подобни ситуации, като добави, че "това е подходящ момент да се използват тези буфери".

Освен спадащите цени на петрола, световните цени на акциите също преживяват спад заради опасения, свързани с коронавируса.

Бързото разпространение на коронавируса ще премахне всяка надежда за по-силен растеж през 2020 г., каза изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева, като добави, че сега са засегнати една трета от 189 държави членки на Фонда, пресдава Ройтерс.

Георгиева заяви след среща с ръководния комитет на МВФ, че Фондът очаква глобалният растеж през 2020 г. да бъде под 2,9% - колкото беше през 2019 г., и ревизираните прогнози ще бъдат публикувани през следващите седмици.

Това ще представлява повече от 0,4 процентни пункта спад спрямо темповете на растеж от 3,3% за 2020 г., които МВФ прогнозира през януари въз основа на облекчаване на търговското напрежение между САЩ и Китай.

„Растежът тази година ще падне под нивото от миналата година“, каза Георгиева. Тя отказа да каже дали ескалиращата здравна криза може да тласне света към рецесия.

Георгиева и президентът на Световната банка Дейвид Малпас подчертаха важността на координираните действия за ограничаване на икономическото и човешкото въздействие на вируса.

Фондът предоставя на държавите членки спешно финансиране за 50 милиарда долара, което включва заеми с много ниски лихви, които биха могли да помогнат на по-бедните страни да отговорят на епидемията, каза тя.

„Продължителността на огнището в момента е трудно да се предвиди“, каза тя и добави, че ефективността на мерките за смекчаване ще играе ключова роля за определяне на икономическото въздействие.

Преди по-малко от две седмици МВФ заяви, че вирусът може да свали 0,1 процентни пункта от прогнозата муза глобален растеж, направена през януари.

Георгиева заяви, че сценарият с по-леко въздействие се основава на очакванията коронавирусът да се задържи до голяма степен в Китай. Но това мнение се промени през последната седмица, тъй като вирусът бързо се разпространи извън Китай в повече от 70 страни.

Промяната значително увеличи несигурността и доведе до отслабване на търсенето в световен мащаб, тъй като хората и предприятията вземат предпазни мерки, за да избегнат инфекцията, каза тя. Това засегна особено силно търговските и туристическите сектори и доведе до значителен спад в търсенето на петрол и други стоки, добави шефът на МВФ.

Въпреки че разпространението на вируса се забави в Китай, темпът на растеж също ще бъде под най-новата прогноза на МВФ за 5,6% през 2020 г., каза Георгиева. Но тя каза, че Фондът е насърчен от рестартирането на някои производства в Китай, сега около 60% са възстановени, с цел достигане на 90% през следващите седмици.
Коментари: 0