ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие по четири секторни политики

Пенсиите е била сред обсъждани теми между преговорните екипи

ГЕРБ и патриотите постигнаха съгласие по четири секторни политики

Поредните разговори между ГЕРБ и „Обединените патриоти“ за коалиционно управление доведоха до консенсус по четири секторни политики - сигурност, енергетика, туризъм и спорт. Пенсиите е била сред обсъждани теми между преговорните екипи. 

„Въпросът е сериозен, преговаряме, подчерта той и настоя да не бъде притискан за повече подробности по темата“, заяви след срещата лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него има сближаване на позициите, но не отговори дали това означава, че са склонни да отстъпят от първоначално заявените от тях 300 лева минимална пенсия, защото не искал да изпреварва резултатите от разговорите.

От своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че до края на седмицата ще има параметри, които да могат да бъдат публично оповестени и да са в основата на стабилно четиригодишно управление с премиер Бойко Борисов. По думите му вече са коментирани секторни политики, а в четири области има пълен консенсус - сигурност, енергетика, туризъм и спорт, изброи.

Коалиционното споразумение ще е общо, а не между ГЕРБ и всяка една от формациите в коалицията "Обединени патриоти". Не е дебатирано кой ще е председател на 44-тото Народно събрание и дали той може и да не е от ГЕРБ, както и името на следващия български еврокомисар.

И двамата лидери потвърдиха за пореден път, че не е ставало въпрос за министерски постове, защото първо трябвало да се приключи с програмата, а след това да се разговаря за структурата на кабинета и персоналния му състав. Това можело да стане както до края на идната седмица, така и до края на месеца.

Утре ще бъде проведена среща между представители на ГЕРБ и БСП, на която ще бъде обсъдено българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Коментари: 0