Герджиков оставя на Борисов бюджетен излишък и папка с добри идеи

Служебният премиер очаква да сдаде властта на 4 май

Герджиков оставя на Борисов бюджетен излишък и папка с добри идеи

Служебният премиер Огнян Герджиков ще остави в наследство на Бойко Борисов бюджетен излишък, папка с добри идеи и молби, които е получавал от различни региони. На 4 май сутринта ще бъде гласуван новият кабинет, a по-късно през деня в Гранитна зала на Министерския съвет ще се предаде властта на новото правителство. Това съобщи Герджиков по време на обобщаваща пресконференция за резултатите от работата на служебното правителство.

Герджиков отбеляза, че е почти готов с папката и че е нормално проблемите да не са решени, предвид краткия времеви хоризонт на служебния кабинет. Служебният премиер коментира отношенията си с президента Румен Радев и лидерите на политическите партии. „Не съм угодил нито на ГЕРБ, нито на БСП и това беше основната линия в поведението на служебния кабинет“, смята Герджиков и допълни, че всички са еднакво недоволни от него.

„С поезия няма да завършвам. Що се отнася до отношенията с президента, нормално е да има известни разминавания. Но това е смисълът на демокрацията, за разлика от едно тоталитарно общество. Щастлив съм, че през тези три месеца успях да работя с президента Румен Радев“, каза Герджиков.

Отчетът на правителството

Служебното правителство приключва с излишък в държавната хазна в размер на 1.6 млрд. лв. Салдото по консолидираната фискална програма на касова основа към месец април 2017 г. е положително. В приходната част на бюджета средствата са 785 млн. лв. Това говори за добре работеща икономика“, заяви премиерът.

„Към 25 април събраните приходи са с 5.9% повече спрямо същия период на предходната година. Това са 238.9 млн. лв. повече. До 25 април приходите в Агенция „Митници“ бележат ръст от 16.1% или 385.7 млн. лв. повече спрямо същия период за 2016 г. Намалял е и броят на общините с финансови затруднения“, допълни премиерът.

Според Герджиков сред постиженията на правителството са сключения рамков договор между БЛС и здравното министерство за 2017 г., както и отпадането на пръстовите отпечатъци. За МВР той отчете, че e билa възстановена връзката на министерството с гражданите по местоживеене чрез изпратено информационно писмо за контакти с районните полицейски инспектори.

Герджиков отчете изплащането на великденските добавки на стойност 51 млн. лв. и над 220 млн. лв. за разходи, свързани с военноинвалидите и ветераните от войните като успех за Министерството на труда и социалната политика. Отчетен е и около 2% спад на безработицата спрямо същия период през 2016 г.

За Министерство на образованието и науката Герджиков посочи, че е бил публикуван за обществено обсъждане проект на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г.

„Бе осигурена възможност на нуждаещите се да получават безвъзмездно хранителни стоки, а дарителите на тези продукти да бъдат облекчени данъчно. Създадени бяха оптимални условия за провеждане на кампания 2017 г. по директните плащания. За периода от 27 януари, откакто встъпихме, до 15 април, бяха изплатени над 127 млн. лв. субсидии по схемите и мерките за директни плащания и над 89 млн. лв. за развитие на селските райони“, коментира той.

Инвестиционното намерение на БДЖ и подобрението на графика за движение на влаковете са сред успехите на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Постигнато е и съгласие с кредиторите на БДЖ за разсрочване на задълженията им. Предприети бяха действия по подготовката и стартиране на процедури за наемането на електромотрисни влакове и ремонт на наличен тягов подвижен състав“, съобщи премиерът и добави, че е била спряна и процедурата за концесия на софийското летище, за да се даде възможност на сериозни инвеститори да кандидатстват по световно възприети стандарти за такива обществени поръчки.

За Министерство на икономиката Герджиков допълни, че България се е присъединила към европейската рамка на платформите за дигитална индустрия, въведени в 12 държави-членки и е декларирала готовността си за приемане на национална платформа. „Разработена е концепцията за цифрова трансформация на българската индустрия“, заяви той.

Относно Министерство на енергетиката премиерът обясни, че са били предприети поредица от мерки за оптимизиране на финансовите потоци. „Постигната е финансова и техническа стабилизация на сектор „Енергетика“ с общ финансов ефект на стойност над 120 млн. лв. „С моя заповед беше формирана междуведомствена работна група, която да извърши проучване и анализ за подготовката на позиция по делото на ЕК срещу „Газпром“.

Покупката на нов изтребител – нищо не е решено

Служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев заяви, че нищо не е предопределено относно решението за покупка на нов изтребител. „Служебното правителство не е предрешило нищо. То имаше два избора – или да вземе предвид работата на работната група, или да не го вземе. И в двата случая, следвайки предначертанията на процедурата и целия процес, предвиден с решение на МС от миналата година, то казва, че предложенията на фирмите трябва да се дадат от 15 март. Този протокол не предопределя избрания победител. Параметрите на всяка една от офертите е много трудно да бъдат разказани на един брифинг“, коментира Янев. По думите му самите изисквания за целия комплекс от мерки са много.

Европредседателството е осигурено финансово

По думите на служебния вицепремиер Деница Златева има приет финансов план за председателството на България на Съвета на ЕС. „За тази финансова година разпределихме близо 50 млн. лв., колкото беше и бюджетът, гласуван от миналия състав на Народното събрание. В рамките на мандата на служебния кабинет има две обществени поръчки“, допълни тя.

 „Има изготвен първоначален календар на събитията на председателството. В рамките на мандата одобрихме някои от събитията в 4-те категории. По отношение на раздел „Сигурност“ сме направили всички анализи на човекопотоците от летището до двете сгради - НДК и „Бояна“, и хотелите“, обясни Златева.  

Златева каза още, че по отношение културната програма, която е била стартирана почти от нула, проектът е почти финализиран, като остава да се съгласува със Столична община. „Най-вероятно проектът за културната програма ще бъде приет от следващото правителство, поради липса на време на това. Очаква се окончателният вариант на триото да бъде одобрен преди края на юни“, обясни още Деница Златева.

Коментари: 0