Германия е изправена пред невиждана от 20 години инфлация

Към края на годината ценовият натиск ще се засили, прогнозира Бундесбанк

Германия е изправена пред невиждана от 20 години инфлация

Снимка: БТА

45771 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Германската инфлация може да се ускори до 4% тази година, което не е наблюдавано от въвеждането на еврото в страната преди повече от две десетилетия. Това прогнозира Бундесбанк в свой доклад, цитиран от Bloomberg.

През следващите месеци темпът на инфлация вероятно ще продължи по бавна възходяща траектория“, посочва централната банка в месечния си отчет. Поредица от еднократни ефекти към края на годината трябва да засилят ценовия натиск в най-голямата европейска икономика, така че „в резултат темпът на инфлацията временно да се повиши до 4%“.

Понастоящем цените скачат по целия свят, тъй като постепенното отпадане на пандемичните ограничения води до засилване на търсенето на стоки и услуги на фона на широко разпространен недостиг на материали и прекъсвания във веригата за доставки. В Германия краят на ДДС отстъпките върху продажбите на някои стоки оказва допълнителен натиск за ускоряването на цените.

Докато най-голямата европейска икономика и по-широката еврозона изглежда са на върха на бързо икономическо възстановяване, експертите от Европейската централна банка (ЕЦБ) са категорични, че повишаването на цените трябва да се третира внимателно. Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел заяви по-рано тази седмица пред германската телевизия ARD, че цените в еврозоната трябва рязко да паднат през следващата година.

„Тъй като перспективите за инфлацията в еврозоната все още остават приглушени, икономическият растеж трябва да бъде подкрепен от силен паричен стимул“, каза членът на Управителния съвет Оли Рен по време на семинар в петък. ЕЦБ вижда ръст на цените средно едва от 1.4% през 2023 г. - далеч под целта си от около 2%.

В своя доклад Бундесбанк казва, че бързият напредък в германската кампания за ваксинация може да доведе до значително разхлабване на ограниченията през следващите месеци, което ще позволи на икономиката да „расте силно през третото тримесечие и да надвиши нивото си отпреди кризата още през четвъртото“.

Това е по-оптимистично от последната прогноза на Международния валутен фонд, според който германската икономика ще се върне към предпандемично ниво едва в началото на следващата година.

Коментари: 0