ЕК заплашва България с голяма глоба заради мръсния въздух

Предишното правителство и кметовете не са направили почти нищо, за да подобрят състоянието му

ЕК заплашва България с голяма глоба заради мръсния въздух

Снимка: МОСВ

2198 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

България може да бъде глобена от Европейската комисия заради замърсяването на въздуха. Това обяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция, на която представи приоритетите на министерството и екипа си. По думите му санкцията, която ЕК може да наложи, е 3 156 евро на ден заради това, че общините не са предприели необходимите мерки за чистота на въздуха, въпреки че са им отпуснати пари за това.

Личев обяви, че заварва бюджета на министерството с дефицит от 10 млн. лв. По думите му парите са изхарчени от предишното ръководство, като част от средствата, предвидени за опазване на околната среда, са били пренасочени за справяне с епидемията от коронавирус.

Бюджетът на МОСВ е 64.5 млн. лв. Към днешна дата го заварвам с 10 млн. лева дефицит, като такъв има и от 24 млн. лв. в Предприятието за управление на дейностите по околната среда (ПУДООС), което има бюджет от 70 млн. лв.“

Служебният министър заяви, че е прекратено извършването на плащане по сключени договори и че ще се направи вътрешен одит на обезпечаването на всички поети ангажименти.

Коментари: 0