Служебният премиер: Заварих хаос в държавната администрация

Служебният министър-председател е наясно, че всяко едно действие на служебния кабинет се отразява пряко на президента Румен Радев

Служебният премиер: Заварих хаос в държавната администрация

Снимка: БТА

6758 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Заварих хаос. Хаос в държавната администрация и в начина на функционирането й. Наследството, което ни е оставено, е тежко и ще е необходимо време, за да бъде подредена държавата и нейният функционален апарат. Това е една непосилна задача за служебен кабинет, но ще направим възможното да поставим началото на този ред. Ако бъдещият кабинет, който ще бъде избран, припознае тази политика, надявам се, че тя ще бъде доведена до край. Това заяви служебният министър-председател ген. Стефан Янев в интервю за предаването „Панорама.

По думите на ген. Янев, президентът Румен Радев е поел риска, че всяка една грешка на служебното правителство може да се отрази пряко върху него.

Янев заяви, че не може да се говори за ревизии, защото те не могат да се случат в рамките на два месеца. Но според него категорично трябва да бъде променена стратегията за управление на пандемията. Служебният министър-председател обяви, че се подготвя нова икономическа стратегия по отношение на пандемията, а служебният кабинет търси баланс между адекватните здравни мерки, ваксинационния план и подпомагането на бизнеса, с акцент върху малките и средни предприятия.

Резултатите до момента не са задоволителни. Имаме достатъчно данни и не мисля, че ще е новина, ако кажа, че до момента справянето с пандемията е било по-скоро ПР стратегия с необосновани и хаотични решения.“

По темата с дългите отпуските в ДАНС и ДАР, според ген. Янев шефовете на агенциите сами са се дискредитирали пред обществото с волеизявлението си да ползват неплатен отпуск за периода, през който действа служебният кабинет.

„Така е нарушено и изискването в техните устройствени закони, където става въпрос, че нарушения, свързани с уронване на престижа на службата води до наказание“, коментира той, допълвайки, че ще се търси вариант за тяхното отстраняване.

„Критериите, по които се взимат тези решения за смяна на хора на възлови позиции, са почтеност, професионализъм и прозрачност. Изисквам от колегите ми да ги прилагат при търсене на кадрови решения.“

Политиците не бива да си позволяват да дават оценка на журналистите. Оценката може да я даде само българското общество, смята ген. Янев по повод на думите на служебния министър на МВР Бойко Рашков за уволненията на журналисти.

Коментари: 0