Германия няма да плаща обезщетенията за неваксинираните

Неимунизираните граждани няма да получат обезщетение, ако се заразят и трябва да останат под карантина

Германия няма да плаща обезщетенията за неваксинираните

Снимка: БТА

11337 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Германските здравни власти въвеждат нови правила, според които неваксинираните работници няма да получават обезщетение за загубено заплащане, ако ограничителните COVID мерки ги принудят да бъдат поставени под карантина. Това гласи проекторешение на държавните здравни министерства. Правилата ще влязат в сила най-късно от 11 октомври, става ясно от документ, видян от Reuters.

Това би засегнало хората, които имат положителен резултат при тест за вируса, както и връщащите се от страни в висок COVID риск, сред които в момента са например Великобритания, Турция и части от Франция. Неваксинираните пътници, пристигащи от такива места, са длъжни да се поставят под карантина поне за пет дни. Тези, които са ваксинирани или наскоро са се възстановили, не са.

Критиците казват, че такива правила биха били еквивалентни на мандат за ваксинации срещу COVID-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане. Съществуват и опасения относно личните данни – в Германия има строга регулация относно поверителността в резултат на историята на нацисткото и комунистическото държавно наблюдение на гражданите. Заради това работодателите обикновено нямат право да искат от персонала информация за здравни проблеми.

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че предложените правила нямат за цел да окажат натиск върху ваксинирането на германците, а по-скоро става дума за справедливост.

Защо другите трябва да плащат за някой, който решава да не бъде ваксиниран?“, каза той пред телевизионния оператор ZDF.

Ваксинациите не са задължителни в Германия, но властите предприемат мерки за стимулирането им.

Тестовете за COVID-19, необходими например за вечеря в ресторанти на закрито, ще спрат да бъдат безплатни от 11 октомври. Също така някои германски провинции позволяват на някои бизнес дейности като заведения или спортни стадиони да избират дали да допускат хора с отрицателни тестове, или само тези, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили от COVID-19.

Според официалните данни Германия е ваксинирала напълно 74% от възрастните, като за сравнение в ЕС този дял е 72.3%. 

Подкрепи Economic.bg