Германия отваря врати за Huawei, но с условия

Загубата на Тръмп може да е помогнала за решението

Германия отваря врати за Huawei, но с условия

Снимка: БТА

Германският кабинет одобри нов закон, който ще позволи на технологичния гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежи в най-голямата европейска икономика, но при строги гаранции за сигурност. С този си ход правителството на Ангела Меркел пренебрегна желанието на Вашингтон за пълна забрана на китайската фирма.

Предложеното законодателство ще изисква Huawei и другите доставчици на телекомуникационни съоръжения да носят финансова отговорност, ако сигурността на мрежата бъде компрометирана. Това предполага още, че германският регулатор ще получи пълен достъп до мобилната инфраструктура, така че да може да следи за проблеми.

Американските медии, като Wall Street Journal, обръщат внимание, че решението можеше да е различно, ако Доналд Тръмп беше преизбран за президент на САЩ.

Прокарването на закона в Германия не беше лесно и се сблъска с несъгласие от социалдемократите и зелените, като някои християндемократи също подкрепиха американските искания за изключването на Huawei.

Законът все пак предвижда доста по-строги проверки на потенциалните доставчици на оборудване за местните мрежи, отколкото досега. При голяма иновация те ще трябва да информират властите предварително за критичните компоненти, които планират да внедрят. Служителите, от своя страна, могат да преценят дали да допуснат или забранят технологията – „ако това противоречи на обществения интерес, по-специално на политиките за сигурност“.

Коментари: 0