Германия купува дял в CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса

Берлин ще придобие дела чрез държавната банка KfW

Германия купува дял в CureVac, която разработва ваксина срещу коронавируса

Снимка: CureVac

Германия придобива 23% от биотехнологичната компания CureVac срещу 300 милиона евро, съобщи министерството на икономиката в понеделник. CureVac разработва коронавирусна ваксина на базата на РНК технология През май компанията обяви "положителни предклинични резултати", които предполагат, че нейната разраотка е в състояние да създаде силни реакции на антитела, пише "Политико".

Въпреки това компанията все още не е започнала клинични изпитвания върху хора, които беше обявила, че ще започнат през юни. Други европейски производители на ваксини като немската биотехнологична компания BioNTech започнаха клинични изпитвания в края на април.

Министерството на икономиката, CureVac и нейният настоящ мажоритарен собственик Dievini Hopp Biotech Holding, който е собственост на Дитмар Хоп, обявиха сделката в съвместно изявление.

"Средствата от увеличението на капитала ще бъдат използвани от CureVac за по-нататъшното развитие на фирмената технология на mRNA платформата и разширяването на бизнес дейностите", казаха те.

Берлин ще придобие дела чрез държавната банка KfW.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер заяви, че правителството е "решило да инвестира в тази обещаваща компания, защото очаква това да ускори програмите за развитие". Но той не коментира въпроса дали Берлин смята, че CureVac е близо до разработването на ваксина срещу коронавируса.

CureVac влезе в новините през март, когато Берлин заяви, че САЩ са се опитали да купят изключителен достъп до разработката й за ваксина. Попитан за този епизод, Хоп нито потвърди, нито отрече действителни оферти. Но той каза, че е чел за американските опити в медийни репортажи.

„Обадих се на тогавашния управляващ директор и казах, че за мен това не стои като въпрос“, настоя той.

CureVac беше и първата компания, подкрепена от ЕС. Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта работата й през март и каза, че компанията ще получи заем. През април Европейската инвестиционна банка одобри капиталова инвестиция в размер на 75 милиона евро в компанията.
Коментари: 0