Германия най-сетне успя да стартира търг за 5G честоти

Страната иска да дигитализира икономиката си и да направи фабриките свързани

Германия най-сетне успя да стартира търг за 5G честоти

Снимка: Pixabay

Германия най-накрая успя да стартира търг за 5G мобилен спектър във вторник, след като по-рано съдът отхвърли породилите се правни предизвикателства, а регулаторите се противопоставиха на американския натиск за забрана китайски мрежови доставчици да участват в изграждането на бъдещата мрежа от следващо поколение, предава Reuters. 

Четири в фирми са се включили в търга за 41 блока в спектъра от 2GHz и 3.6GHz ленти. Те са подходящи за използване от тъй наречените „свързани“ фабрики, чиято дигитализация е основен приоритет за най-голямата европейска икономика. Именно от Германия идва и идеята за Индустрия 4.0, базирана на концепцията за цифровизация на производството и икономиката като цяло. 

„За нас е важно да се съсредоточим върху индустрията и да постигнем по-добро покритие“, заяви Йохен Хоман, ръководител на Федералната мрежова агенция (BNetzA) преди търга.

До търга са допуснати и трите мрежови оператора в Германия – Deutsche Telekom, Vodafone и Telefonica Deutschland. Другият участник е 1&1 Drillisch, виртуален мобилен оператор, контролиран от United Internet, който иска да управлява четвърта мрежа.

Самият търг се провежда при засилени мерки за сигурност. Екипите, които наддават, са били задължени да предадат смартфоните си на влизане в бившите военни казарми в югозападния град Майнц, където тече процедурата. Те са разпределени в отделни стаи и наддават посредством защитена мрежа, като могат да обсъждат стратегията си с главните офиси на компаниите си единствено по факс. 

Всички 41 блока продадени на търг едновременно. Резултатите ще бъдат публикувани онлайн след всеки кръг. Правителството се надява да набере милиарди от търга. За сравнение този за 4G през 2015 г. събра 5.1 млрд. евро.

Търгът стана реалност след месеци на несигурност. Миналата седмица съдът отхвърли исковете на операторите, които се оплакаха, че изискването за предоставяне на високоскоростно покритие на 98% от домакинствата до 2022 г. е твърде тежко.

Регулаторите също трябваше да изяснят правилата си към доставчиците на мрежово оборудване, след като САЩ приложиха силен натиск върху съюзниците си да забранят използването на оборудване на Huawei заради опасения, свързани с националната сигурност. 

Вместо да ги забрани, Германия предпочете да наложи по-строги изисквания за съответствие на всички доставчици, като създаде условия за равнопоставеност и разсее опасенията на операторите, които вече използват оборудването на Huawei, че ще трябва да заменят части от своите мрежи. Това щеше да доведе до много големи разходи.

„Едни и същи правила важат, независимо дали сте от Швеция или Китай“, заяви Хоман.
Коментари: 0