Германия облекчава кандидатстването за работа за българи

Най-много незаети места има в социалната сфера и техническите професии

Германия облекчава кандидатстването за работа за българи

Снимка: Pixabay

Германия иска да привлече образовани професионалисти и затова кабинетът на канцлера Меркел е подготвил специален имиграционен закон. С него отпада препятствието пред гражданите на ЕС да получат работа, само ако за нея няма подходящ германец, съобщава БНТ.

Берлин е готов със закон, който облекчава достъпа на квалифицирана работна ръка, както от трети страни, така и от Европейския съюз. Борбата за най-добрите кадри в Европа е в разгара си.

На 19 декември правителството на Ангела Меркел ще гласува проект от мерки, които работодателите в Германия вече приветстваха.

Конкретно за българите, като граждани на Европейски съюз, отпада важна спънка. При кандидатстване за определена позиция германците повече няма да се разглеждат с предимство. Състезанието за заемане на длъжност ще се води въз основа на квалификацията, езиковата и професионалната подготовка.

Тук обаче се крие и малкият проблем, защото документите с придобитите способности трябва и да бъдат признати. Огромен е броят на незаетите работни места, като най-много те са в сферата на социалните грижи и техническите професии.
Коментари: 0