Германия предлага Европа да има свое ФБР

Идеята е на ръководителя на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността

Германия предлага Европа да има свое ФБР
3653 ~ 1 мин. четене
Германия се нуждае от централизация на системата за сигурност, но това не е достатъчно и ще трябва да се създаде европейски аналог на ФБР. Това заяви Волфганг Ишингер, ръководител на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността. 

Той подкрепи проекта на министъра на вътрешните работи на Федералната република Томас де Мезиер за реформиране и централизиране на системата за сигурност на страната и предложи да се отиде още по-далеч. 

„Ние в Германия не живеем в космически кораб. Ние живеем в Европейския съюз, където отсъстват граници. Необходимо е да се мисли глобално, а не в хомеопатични дози“, каза Ишингер в интервю за Дойче веле, цитирано от БГНЕС.

Според него за ефективната борба с тероризма трябва да се създаде европейски аналог на Федералното бюро за разследване. 

Томас де Мезиер се обяви вчера за разширяването на пълномощията на Федералното ведомство за наказателните дела и федералната полиция, подчертавайки, че сигурността на страната трябва да се осигурява на първо място на надрегионално равнище. Тези планове предизвикаха вълна от критика.

„Всяко от тези предложения заслужава отделно обсъждане. Не си струва да ги отклоняваме с една махване на ръката“, подчерта Ишингер.
Подкрепи Economic.bg