Германия се нуждае от „план Б“ след провала на сделката между Deutsche и Commerzbank

Според финансовия министър Олаф Шолц германските износите имат нужда от силни кредитори, за да са конкурентни на глобално ниво

Германия се нуждае от „план Б“ след провала на сделката между Deutsche и Commerzbank

Снимка: БТА

1000 ~ 2 мин. четене
Провалът на преговорите за сливане между Deutsche Bank и Commerzbank е смазващо поражение за германския финансов министър Олаф Шолц, пише Bloomberg. Докато канцлерът Ангела Меркел избягваше сделката, „пръстовите отпечатъци“ на Шолц бяха навсякъде.

Като потенциален претендент да оглави следващото германско правителство, Шолц беше най-големият защитник на сливането въпреки заплахата от загуба на хиляди работни места. Сега обаче той се нуждае от нов план за „поправяне“ на проблемния финансов сектор в Германия.

Шолц и неговият заместник Йорг Кукис, бивш банкер в Goldman Sachs, бяха ключовите политически агитатори зад плана за сливане, твърдейки, че германските кредитори са твърде малки и неспособни да подкрепят в достатъчна степен германските износители. Шолц публично призова за „индустриална политика“ от страна на банковия сектор, което е код за държавна намеса, а неговите помощници провеждаха чести дискусии при затворени врати с представители на Deutsche Bank, включително главния изпълнителен директор Кристиан Шевс и председателя на Борда на директорите Пол Ахлейтнер.

„Освен Шолц и Кукис, никой не искаше това сливане“, казва Олав Гюттинг, депутат от Християндемократическата партия на Ангела Меркел и член на финансовата комисия към Долната камара на парламента. „Времето и енергията, които са били пропиляни заради натиска на финансовото министерство, можеха да бъдат по-добре изразходвани за преструктурирането на двете банки“, добавя той.
Големите планове на Шолц бяха разрушени, след като Deutsche Bank и Commerzbank се отказаха от идеята за създаването на немски банков гигант след шест седмици проучвателни разговори. Той прие поражението, но потвърди позицията си, че Германия се нуждае от по-силни банки.

„Глобалната индустрия на Германия се нуждае от конкурентни кредитни институции, които могат да я придружават по целия свят“, заяви Шолц в изявление, изпратено по имейл. „Deutsche Bank и Commerzbank обсъдиха по-тесни форми на сътрудничество. Подобно сътрудничество има смисъл, само ако се натрупва в икономическо отношение и се стреми към стабилен бизнес модел“, добавя финансовият министър.

Изявление от канцеларията на Меркел беше по-приглушено, като в него се посочи, че преговорите са прекъснати на базата на „бизнес решение, взето от отделни компании“ и че правителството няма да коментира темата.

Обсъждането на рисковете във финансовата индустрия на Германия се засили след като Шолц бе назначен а финансов министър миналата година. Комитетът за финансова стабилност - група от регулатори и служители на финансовото министерство - предупреди правителството през декември, че банките в страната биха могли да се сблъскат с трудности, ако задълбочаващата се икономическа криза удари балансите им и доведе до свиване на капитала, пише Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с дискусиите.
Коментари: 0