Германският финансов министър призовава за укрепване на банковия съюз

През следващата седмица финансовите министри на ЕС ще обсъдят прилагането на пакета за възстановяване от Covid-19

Германският финансов министър призовава за укрепване на банковия съюз

Германският финансов министър Олаф Шолц

Снимка: БТА

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Финансовите министри на ЕС трябва да ускорят прекъснатите разговори за банкови реформи, проект, известен също като Европейски банков съюз. Това заяви германският финансов министър Олаф Шолц, като добави, че всички страни трябва да са готови на компромис, пише Reuters.

В крайна сметка целта е да постигаме резултати по различни казуси. Няма как да се фокусираме само върху едно нещо и да искаме да укрепим банковия съюз. Европейска схема за гарантиране на влоговете не е единствената ни задача“, сподели Шолц по време на панелна дискусия на института „Брьогел“.

Министърът подчерта, че за да бъде наистина успешно, възстановяването трябва да се случва заедно и да използваме тази възможност, за да трансформираме нашата икономика. Той припомни, че първите траншове от парите на фонда за възстановяване на ЕС трябва да бъдат изплатени в началото на следващата година.

Финансовите министри на ЕС ще обсъдят в Берлин през следващата седмица прилагането на пакета за възстановяване от Covid-19 на стойност 750 милиарда евро и как да се осигурят собствени ресурси в рамките на единния блок за изплащане на общия дълг.

През юли лидерите на ЕС сключиха историческа сделка за мащабен план за стимулиране на техните икономики от коронавирусната криза, финансиран чрез съвместен дълг, но оставиха отворени подробностите за това колко бързо трябва да потекат самите средства и как съюзът впоследствие ще изплаща заетите от пазарите средства.

През ноември миналата година Шолц очерта необходимите промени в еврозоната, за да бъдат завършени реформите в банковия съюз. Тогава той предложи ключова отстъпка от Германия – условна подкрепа за общоевропейска схема за защита на депозитите.

Коментари: 0