Германският профсъюз призова за стачка в Amazon

Работническото обединение Verdi иска от американската компания да признава колективните договори и да плаща повече

Германският профсъюз призова за стачка в Amazon

Снимка: Unsplash

968 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Профсъюзът Verdi призова работниците в шест обекта на Amazon в Германия да стачкуват в продължение на четири дни в опит да се принуди американската група за електронна търговия да признае колективните трудови договори. Работническият съюз заяви, че стачките в логистичните бази на Amazon в Райнберг, Верне, Кобленц, Лайпциг и на две места в Бад Херсфелд са сигнализирали за „неофициално начало“ на преговори заплати в търговията на дребно и доставките по пощата, които трябва да започнат официално през следващите няколко седмици, пише Reuters.

„Amazon прави много пари в коронавирусната криза. Само поради тази причина укриването на заплати трябва да бъде спряно там“, каза представителят на Verdi Орхан Акман.

Профсъюзът настоява за увеличаване на заплатите с 4.5% за работниците в търговията на дребно и доставките по пощата.

„Това трябва да е възможно и в Amazon тази година“, каза Акман.

Компанията води дългогодишна битка със синдикатите в Германия за по-добро заплащане и условия на труд за работниците в логистиката, които често организират стачки от 2013 г. насам.

Германия е най-големият пазар на Amazon след САЩ.

Американският гигант в електронната търговия казва, че предлага отлично заплащане и социални предимства. По време на предишни призиви за стачки той заяви, че над 90% от служителите в логистичните центрове са работили нормално.

Коментари: 0