Гигантски айсберг с размерите на Майорка се откъсна от Антарктика

Явлението не е свързано с изменението на климата

Гигантски айсберг с размерите на Майорка се откъсна от Антарктика

Снимка: The European Space Agency

2132 ~ 2 мин. четене
Автор: Екип на Economic.bg

Гигантски айсберг – с размер по-голям от територията на испанския остров Майорка – се откъсна от западната страна на антарктическия леден шелф Роне в морето Уедъл. Така той се превърна в най-големия айсберг, които плава свободно, съобщиха от Европейската космическа агенция в сряда.

Новооткритият леден къс е наречен от учените като „A-76“. Той е забелязан в неотдавнашни сателитни снимки, заснети от мисията "Коперник Сентинел-1", се казва в съобщението на космическата агенция, публикувано на уебсайта със снимка на огромния продълговат блок.

Площта му се простира на 4 320 кв. км, като е с дължина 175 км и ширина 25 км. За сравнение, испанският туристически остров Майорка в Средиземно море заема 3 640 кв. км Американският щат Род Айлънд е още по-малък, със земна маса от едва 2 678 кв. км.

„A-76” изпреварва по размери дори айсберга „A-23A“, чиято площ е 3 380 кв. км и също плава във водите на Уедъл. За друг от известните масивни антарктически айсберги, застрашавал някога острова с пингвините в южния край на Южна Америка, вече се знае, че отдавна е загубил голяма част от мощта си и се е разчупил на парчета.

„A-76“ беше открит за първи път от Британското проучване на Антарктика. По-късно е потвърден от базирания в Мериленд Национален леден център в САЩ благодарение на изображения от Коперник Сентинел-1, състоящ се от два сателита с орбитална полярна орбита.

Леденият шелф Роне, който се намира близо до основата на Антарктическия полуостров, е един от най-големите от няколко огромни плаващи пласта лед, които се свързват със сушата на континента и се простират в територията на околните морета.

Периодичното откъсване на големи парчета от тези места е част от естествения цикъл, какъвто е случаят на „A-76“, който вероятно скоро ще се раздели на две или три части. Явлението не е свързано с изменението на климата, казва Тед Скамбос, изследовател глациолог в Университета на Колорадо в Боулдър.

Скамбос посочва, че Роне и друг огромен леден шелф – Рос, са се "държали стабилно, квазипериодично" през последния век или повече. Тъй като ледът вече плаваше в морето, преди да се откъсне от брега, отделянето му не повишава нивата на океана, казва той пред Reuters.

Някои ледени шелфове по Антарктическия полуостров, по-далеч от Южния полюс, са претърпели бърз разпад през последните години. Това е феномен, който учените смятат, че може да е свързан с глобалното затопляне, според американския Национален център за данни за снега и леда.

Коментари: 0