Главният архитект на София не знае законен ли е небостъргачът в „Лозенец“

Според Здравко Здравков разрешителното за строеж не е презаверявано, а това е можело да стане най-късно до ноември 2018 г.

Главният архитект на София не знае законен ли е небостъргачът в „Лозенец“
За момента не е ясно законно ли е строителството на сградата „Златен век” в столичния квартал „Лозенец”. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков в отговор на въпрос на bTV. По думите му ДНСК трябва да каже дали това е така и в случай че е незаконно, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне.

По думите на Здравков разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. Той не можа да отговори на въпроса по какви правила строителството продължава и в момента.

Освен това в тази сграда според издадените разрешителни не би трябвало да има жилища. Тя е административна и обектите вътре са описани като ателиета. „Ако се продават като апартаменти, хората трябва да знаят, че ще плащат по-високи данъци“, допълни главният архитект.

Той потвърди, че е получавал есемеси за натиск от семейство Мирянови, собствениви на „Артекс Инженеринг“, но отказа да ги покаже. Коментира също, че те не са единствените, които се опитват да му влияят.

Не стана ясно защо в документацията за строежа на „Златен век” се взема предвид позицията на заместник-регионалния министър Валентин Йовев, че за сградата трябва да важат новите правила и съответно разрешителното за строеж да е 10 години, а не позицията на регионалния министър, която казва, че писмото на нейния подчинен няма правна стойност.
Коментари: 0