Глоба до 2 млн. лв. за мобилните оператори, нарушаващи правилата за роуминг

Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения

Глоба до 2 млн. лв. за мобилните оператори, нарушаващи правилата за роуминг

Глоба от 50 хил. до 2 млн. лв. при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз от страна на мобилните оператори, предвижда проект за  изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Санкциите засягат подаването на невярна информация във връзка с „политиката за справедливо ползване“, съобщиха от транспортното министерство. Според новия регламент, при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен интернет в чужбина. Мобилните оператори са задължени да информират потребителите чрез  текстово съобщение при достигане на лимита.

Целта на промените в Закона за електронните съобщения е да се въведат ефективни и възпиращи санкции при нарушаване на разпоредбите на Регламента, с който от 15 юли 2017 година се премахват надценките на дребно за роуминг услуги в Европейския съюз. Новите текстове в закона гарантират балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Коментари: 0