Глобалните цени на храните скочиха до 10-годишен връх

Месечното поскъпване през май е най-бързото от над десетилетие, отчита ООН

Глобалните цени на храните скочиха до 10-годишен връх

Снимка: Красимир Свраков

944 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Глобалните цени на храните ускоряват ръста си до най-високото ниво от почти десетилетие, което засилва опасенията за разходите за продукти на фона на битката на икономиките да излязат от коронакризата, пише Bloomberg. Показателят на глобалните харчове за храна на Организацията на обединените нации (ООН) се повишава за 12-и пореден месец през май, което е най-дългият период на възходящ тренд от десетилетие.

Увеличаващите се разходи за храна могат да ускорят по-широката инфлация, усложнявайки усилията на централните банки да осигурят повече стимули, съобщават от ООН. Сушата в Бразилия например оказва влияние върху редица култури – от царевица до кафе, а нарастващото производството на растително масло се забавя в Югоизточна Азия. Това тласка разходите за животновъдите и рискува допълнително да внесе напрежение по отношение на световните запаси от зърно, които се изчерпват заради нарастващото китайско търсене.

Най-сериозно ръстът на цените на храните се усеща от най-бедните, зависими от внос държави, които имат ограничена покупателна способност и мрежи за социална сигурност.

Глобалните цени на храните се повишават през май с най-бързия си месечен темп от повече от десетилетие. Нарастването на международните цени на растителните масла, захарта и зърнените култури доведе до увеличаването на индекса“, посочват от организацията.

Коментари: 0