GM и PSA се разбраха за продажбата на Opel

Продажбата може да засегне около 4500 служители във Великобритания

GM и PSA се разбраха за продажбата на Opel
2258 ~ 1 мин. четене
Френският концерн PSA Group се е съгласил да купи Opel от американската General Motors в сделка за 2.2 млрд. евро, съобщава Reuters. По този начин ще бъде създаден вторият най-голям производител на коли в Европа след германската Volkswagen.

Производителят на марките Peugeot и Citroen обеща да върне Opel и британския бранд Vauxhall на печалба. Планът е оперативният марж да достигне 3% в рамките на три години и 6% до 2026 г. Всичко това ще бъде подкрепено с орязване на разходите на стойност 1.7 млрд. евро.

"Уверени сме , че обратът при Opel-Vauxhall ще се ускори значително с нашата подкрепа", заяви главният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес по време на съвместна пресконференция в понеделник.
Според условията на сделката GM ще получи 1.32 млрд. евро за производствения бизнес на Opel – 650 млн. евро в брой и 670 млн. евро под формата на акции в PSA. Базираният в Париж автомобилостроител и френската банка BNP Paribas ще платят допълнително 900 млн. евро за финансовото поделение на Opel и ще го управляват като съвместно предприятие, напълно консолидирано от френската банка.

Продажбата на компанията може да засегне около 4500 служители във Великобритания, които работят в заводите в Лутън и Елсмиър Порт.

"Opel страда от свръхкапацитет в сравнение с останалите европейски производители на автомобили", коментира Стефан Братцел от мениджмънта в центъра в Германия, където работят 19 000 служители, или половината от всички служители на компанията.

През миналата година General Motors отчете загуба от 257 млн. долара от европейските си подразделения. 


Подкрепи Economic.bg