126 години от създаването на Айфеловата кула

Всяка година символът на френската столица се посещава от около 7 млн. туристи

126 години от създаването на Айфеловата кула
Автор: Божидара Иванова
Днес се навършват 126 г. от създаването на Айфеловата кула, превърнала се в един от най-популярните символи на френската столица Париж и една от най-известните конструкции в цял свят.

Металната решетъчна кула е построена от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Първоначално е била наричана 300-метрова кула, но на по-късен етап приема името Айфел.  Конструкцията тежи 7300 тона и е изградена от масивни бетонни блокове.Първоначалната височина на Айфеловата кула е 312 метра и за времето си е била най-високата конструкция в света. През 1930 г. е построен Крайслер Билдинг в Ню Йорк, който измества Айфеловата кула от първото място.

Към днешна дата тя се нарежда сред най-високите конструкции в света след завършения през 2004 г. Виадукт Мийо. На 8 март 2011 г. височината й става 327 метра с поставянето на предавател на TNT.Айфеловата кула има три нива, достъпни за посетители. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. Всяка година символът на френската столица се посещава от около 7 млн. туристи.

Световноизвестната търсачка Google също отбелязва годишнината от създаването на най-посещавания срещу заплащане архитектурен паметник в света.
Коментари: 0