7-годишен антирекорд в германското производство

Свиването на промишлеността в най-голямата европейска икономика дърпа надолу цялата Еврозона

7-годишен антирекорд в германското производство
Рецесията в производствения сектор на Германия се е задълбочила през юли, като местните заводи изработват стоки с най-ниското темпо от седем години насам. Поръчките за износ на продукция пък са отчели най-големия си спад за последните 10 години. Германските неволи пък са основна причина производството в Еврозоната да се свива за шести месец.

Индустриалният индекс Purchasing Managers’ Index (PMI) на анализаторската компания IHS Markit показва, че германското производство през юни се е понижило от 45 на 43.2 пункта. Тъй като показателят е под границата от 50 пункта, това означава, че германската индустрия се свива, а не расте.

Икономистът от IHS Markit Фил Шмит коментира, че търговските спорове, несигурността около Brexit, проблемите в автомобилната индустрия и по-слабият ръст на китайската икономика са сформирали „токсична комбинация” за производителите по целия свят, но най-вече за тези в Германия.

Проучването на IHS Markit сочи също, че броят на наетите работници в Германия се е понижил за пети пореден месец. Пониженото търсене на суровини и части е довело до прекомерно предлагане и увеличена конкуренция между доставчиците, което от своя страна се е отразило като спад в цените на суровините. Това накара германските производители да понижат цените за продукцията си за пръв път от месец август 2016 г. насам.

Проблемите на Германия са основна причина производството в Еврозоната да се свие за шести месец. Понижението идва и на фона на доклади за забавен икономически ръст във Франция, Испания и Италия, която е в стагнация. Така индексът PMI за Еврозоната през юли се е понижил до 46.5 пункта в сравнение с 47.6 пункта през юни.
Коментари: 0