Работата от вкъщи може да е проблем за младите служители

Goldman Sachs планира да премахне опцията за хоум офис при първа възможност

Работата от вкъщи може да е проблем за младите служители

Снимка: Pixabay

2609 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Работата от вкъщи е мярка срещу разпространението на COVID-19, която ние ще премахнем при първа възможност. Това коментира Дейвид Соломон, главният изпълнителен директор на Goldman Sachs, пред Financial Times.

Не искам да имаме нова група от млади хора, които започват работа отдалечено, нямат директен достъп до знания, контакт с опитни служители и ментори”, коментира Соломон.

Неговото изказване беше прието негативно от служителите, които се радват на възможността да работят от дома. Някои дори спекулираха, че подобно отношение може да откаже потенциални кандидати от назначаване. Въпреки това Соломон не е единственият, който смята, че младите служители се нуждаят от офис. Много мениджъри на компании посочват, че са притеснени за начинаещите си специалисти, които са лишени от възможността за неформално обучение по време на срещи или разговори на място.

Някои от по-младите служители изпитват и друг тип трудности при работата от дома. Изследване на Leesman например установява, че 72% от талантите под 25 години нямат отделна стая в дома си, в която да работят. Хората между 20 и 35 години са възрастовата група, която най-силно желае да се завърне в офиса, става ясно от проучване на Chartered Institute of Personnel and Development.

Изолацията е проблем

Робин Дънбар, психолог и автор на книгата „Приятели: Разберете силата на най-важните отношения за човека“, е убеден, че за служителите, за които това е първа работа, е за предпочитане да се социализират в офис.

Ако те нямат база от вече създадени дългогодишни приятелства, къде биха могли да намерят толкова хора с общи интереси, колкото на работното място”, се пита Дънбар.

Също така работните взаимоотношения не са само приятелски, но и са свързани с научаването за това как се ръководи организацията, определянето къде стоят реалните ѝ ръководители зад формалните титли. По време на пандемията за мнозина стана ясно, че офисите разполагат с магически сили да решат всеки проблем. Очакванията са, че служителите просто трябва да се завърнат на работните си места и всичко ще бъде отново наред.

Офисът може да е оазис, когато домът е мрачен и клаустрофобичен, но когато се отворят училища, кафенета и пространства за съвместна работа, светът ще бъде различен. Без съмнение офисът ще продължи да привлича млади служители. Въпреки това пандемията е добра възможност за преоценка на неговата функция и преразглеждане на работните модели.

Коментари: 0