Goldman: Цените на петрола ще продължат да падат

Според банковата институция сделката на ОПЕК+ е „историческа, но недостатъчна“

Goldman: Цените на петрола ще продължат да падат

Снимка: Pixabay

1160 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Цените на петрола ще продължат да падат през следващите седмици въпреки споразумението за намаляване на световната нефтена продукция, което сключиха големите производители на петрол. Това е становището на американската банка Goldman Sachs като допълни, че сделката е „историческа, но недостатъчна“ и е малко вероятно да неутрализира въздействието на коронавируса върху пазара, предава Reuters.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници (ОПЕК+) съвместно обявиха, че са постигнали консенсус да намалят производството с 9.7 млн. барела на ден през май и юни, с цел ограничаване на спада в цените.

Банката не вижда рискове за краткосрочната си прогноза цената на Brent да е около 20 долара за барел, но очаква глобалният показател за суров петрол да надмине американския, защото износът на производители от ОПЕК + вероятно ще падне, като предизвика прибягване до запасите и намаляване на техните количества.

Дори и с основните членове на ОПЕК, които напълно спазват съкращенията и 50% изпълнение от всички други страни, които са се съгласили да ограничат производството през май, това би означавало намаление от само 4.3 млн. барела дневно от нивата за първото тримесечие.

По-голямото намаляване на продукцията от страните на Г-20 също не би помогнало много, според Goldman Sachs. „В крайна сметка нито едно съкращаване не може да бъде достатъчно голямо, за да компенсира спада в търсенето от 19 млн. барела на ден средно за периода април-май, причинен от COVID-19, коментираха от банката.

Фючърсите на Brent, които паднаха с рекордните 65.55% през първото тримесечие, и американския лек суров петрол (WTI) отчетоха печалби след сделката OPEC +. Според банковата институция прогнозите за цените за Brent от 52.50 долара за барел през 2021 г. са „завишени“, тъй като „насилственото възстановяване на баланса на пазара“ ще бъде последвано от йо-йо ефект, когато търсенето отново се повиши.

Друга банка на Уолстрийт, Morgan Stanley, повиши прогнозите си за цените на петрола, заявявайки, че макар сделката на ОПЕК+ да не може да предотврати рязкото натрупване на запаси през следващите месеци, това ще доведе до тяхното намаляване през втората половина на 2020 г.

Morgan Stanley повиши прогнозите си за третото тримесечие, като цената на Brent се покачи на 30 от 25 долара за барел, а тази на и WTI  стигна 27.50 от 22.50 долара за барел. По същия начин банката повиши очакванията си за четвъртото тримесечие с по 5 долара, съответно 35 долара за Brent и 32.50 долара за WTI. През второто тримесечие търсенето ще спадне с около 14 млн. барела дневно на годишна база, според прогнозите на Morgan Stanley.

Подкрепи Economic.bg