Големите хотели и ресторанти пак обвиниха властта в разделение на бранша

От БХРА недоумяват защо се правят срещи и вземат решения за целия бранш само с избрани представители

Големите хотели и ресторанти пак обвиниха властта в разделение на бранша

Снимка: Unsplash

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се обявява категорично против решението на министри от кабинета да преговарят за бъдещето на целия ресторантьорски сектор само с малка част от представителите му. Според тях не е коректно на разговори, от които зависи работата на хиляди заведения в страната, да се викат единствено "любими на властта организации" или пък тези, които са "най-кресливи и извиват ръце".

Това не е първият път, в който организацията обвинява правителството, в лицето на отговорните министри, за разделение на бранша и провеждане на срещи само с определена част на бизнеса.

„Не считаме за нормално при преговори за бъдещето на сектора да се игнорират организации като БХРА, като Националния борд по туризъм и други, които са пряко засегнати от евентуалните решения, които ще се вземат“, пишат още от асоциацията.

От БХРА отново повтарят, че няма смисъл заведенията да отворят, ако няма ясни правила и механизъм, по който те да работят. „Щом ресторантьорският бизнес ще носи тежестта за запазване здравето на всички в държавата, то тогава трябва да е ясно в кои случаи колко ще бъде компенсиран за загубите в името на тази важна цел, както и да се изработи точен график за изплащането на държавната помощ, за да бъде тя навременна. До кога ще е вечерният час е важен въпрос, но по-важно е при какви условия с какъв процент от оборота ще бъде компенсиран бизнесът, за да може да оцелее и да запази служители си в условия на рекордна безработица“, казват още от БХРА.

От организацията уточняват, че не желаят да отворят под натиска на заплахи и след това секторът отново да бъде затворен. Освен за ясни правила, при които заведенията могат да работят хотелиерската асоциация настоява и за замразяване на плащането на данък сгради и такса смет, както и да бъдат ревизирани сумите по дължимите налози. Настояват още и за удължаване на мораториума върху кредитите с поне още две години, както и за лесен достъп до евтини заеми, така че да оцелее бизнесът и да запазят служителите си.

Коментари: 0