Големият шистов добив в САЩ свали цената на петрола

Производството нараства за 15-а поредна седмица, както и броят на платформите

Големият шистов добив в САЩ свали цената на петрола
580 ~ 2 мин. четене
Цената на петрола тръгна надолу в началото на седмицата, водена от данните за по-големите шистови добиви в САЩ. Пазарите очакват предлагането да остане по-голямо от търсенето, въпреки че ОПЕК и други големи производители свиха производството си от началото на годината.

Фючърсите на петрола сорт Брент поевтиняха с 0.6% до 51.7 долара за барел. Американският лек суров петрол остава твърдо под 50 долара за барел, а в ранната европейска сесия в понеделник загубата му достигна 0.55%.

Данните на енергийната компания Baker Hughes показаха, че през миналата седмица шистовият добив в САЩ нараства, което се случва за 15-а поредна седмица. Щатските производители се възползват от ограничаването на добивите при другите големи производители и от отпадането на забраната за износ.

Американските компании активират все повече шистови платформи. През миналата седмица техният брой се е увеличил с 9 до 697 броя. Това е най-високото ниво за последните 11 месеца.

През ноември миналата година ОПЕК и други производители, включително Русия, се съгласиха да намалят продукцията си с около 1.8 млн. барела на ден. Договорката влезе в сила от 1 януари, но досега няма особено влияние върху цената на суровината, която от началото на годината се движи твърдо около 50 долара за барел.

Въпреки това вече се правят сондажи между членовете на ОПЕК, както и с останалите производители, дали ограничението на добива да бъде удължено с още шест месеца до края на 2017 г. Окончателното решение ще бъде взето от петролния картел на 25 май. Иранският министър на петрола заяви в събота, че страните от ОПЕК, както и страните извън ОПЕК, са дали положителни сигнали за удължаване на ограничението на производството.
Подкрепи Economic.bg