Голяма сръбска компания обмисля производство в България

България може да предложи стабилност и достъп до единния европейски пазар

Голяма сръбска компания обмисля производство в България
3380 ~ 1 мин. четене
Един от най-големите и най-значителни производители на строителни материали в региона – сръбската „ИГМ Младост“ ДОО, проучва възможностите за инвестиция и изнасяне на производство си в България. Това е станало ясно по време на посещение на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев в друго сръбско предприятие „Нишка пивара”, което е с българска собственост.

По време на това посещение Манолев се е срещнал с Мома Николич, собственик на „ИГМ Младост“. Компанията има четири предприятия в Сърбия, специализирани в производството на керемиди, блокове за зидане и междуетажни конструкции. България е един от големите им пазари, като по данни на компанията на годишна база износът им за нашата страна възлиза на около 5 млн. евро.

„България може да предложи стабилност и достъп до единния европейски пазар, която я прави атрактивна за инвестиции на компании от региона“, посочва зам.-министър Манолев.

Той представи облекчителните мерки, които могат да се ползват по Закона за насърчаване на инвестициите и акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи в България. „Ще ви предоставим цялата нужна информация, а при задълбочаване на интереса, Българска агенция за инвестиции ще извърви целия път с вас от намерение до реализиране на инвестиционен проект“, подчерта Александър Манолев. Той отправи и покана към ръководството на сръбската компания да посетят страната ни и да разгледат конкретни локации подходящи за техния бизнес.

Данните на Министерството на икономиката показват, че за последните десет години инвестициите от Сърбия надхвърлят 60 млн. евро.
Подкрепи Economic.bg