Голямата петорка в технологиите загуби общо $162 млрд. в понделеник

Случилото се потвърждава колко важни са технологиите за икономиката

Голямата петорка в технологиите загуби общо $162 млрд. в понделеник
856 ~ 2 мин. четене
Американските акции поеха по стръмния склон надолу, а големите технологични гиганти изглеждат най-силно засегнати. Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet (компанията-майка на Google) и Facebook – петте най-скъпо струващи американски компании – загубиха в понеделник общо 162 милиарда долара. Причина за борсовия спад са опасенията на инвеститорите, че търговската война САЩ-Китай се задълбочава. 

Миналата седмица президентът Донадл Тръмп обяви, че от 1 септември САЩ ще наложат нови 10% тарифи за вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара. Това е сигнал за неспособността на двете най-големите световни икономики да постигнат споразумение, пише CNBC. 

Американските акции регистрираха най-лошото си представяне за годината след новината, а в понеделник продължиха пътя си надолу, след като Китай позволи валутата му да се срине до невиждани от 11 години нива. 

В петък големите пет в технологичния сектор изтриха 66 млрд. долара от пазарната си капитализация. Така общо спадът им се оценява на 228 млрд. долара – заедно със загубите от понеделник.  

Най-големият потърпевш се оказа Apple, чийто акции се понижиха с 5.2%. Продуктите на компанията този път ще бъдат ударени от новата порция тарифи на Тръмп. Митата на Вашингтон ще засегнат всички основни продукти на Apple, казват анализатори. Те прогнозират и негативно въздействие върху печалбите от хардуер за компанията. 

Apple е много по-зависима от Китай в сравнение с останалите технологични играчи от петорката. Компанията е базирала голяма част от производството си в азиатската страна, като там се правят някои от най-добрите ѝ продукти, като iPhone. За сравнение Facebook, Google и Amazon почти нямат присъствие в Китай. 

Борсовият спад на петорката е доказателство и за огромната роля на технологиите за икономиката. Играчите от други индустрии не регистрираха такива големи загуби. А гигантите от Силициевата долина са в епицентъра на търговията и при бум нагоре, и при сривове. 


Подкрепи Economic.bg