Google хвърли ръкавица на руските медии Sputnik и RT

Най-голямата търсачка в света ще промени алгоритъма си, за да декласира двете медии от първите позиции

Google хвърли ръкавица на руските медии Sputnik и RT

Снимка: Pixabay

Най-голямата търсачка в света Google хвърли ръкавица на руските медии RT и Sputnik, обявявайки им своеобразна война. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията-майка Alphabet Ерик Шмит, който каза, че Google News планира да ограничи обхвата на двата информационни сайта, които се считат за едни от основните разпространители на руска държавна пропаганда. 

Шмит обясни, че Google ще промени алгоритмите, така че да декласира тези медии от първите позиции при търсене. Според него е напълно ясно, че именно RT и Sputnik са едни от основните разпространители на пропагандни новини. „Наясно сме с това и се опитваме да проектираме системите си, така че да предотвратим това“, коментира той в събота по време на Международния форум за сигурност в Халифакс. 

Като реплика на казаното от него обаче един от участниците в събитието обърна внимание, че до неотдавна Google е позволявал на Sputnik да се рекламира на тяхната платформа. Така американската компания де факто е генерирала приходи за себе си. 

„Наистина сме наясно с това“, призна Шмит, който още веднъж подчерта, че неговата компания търси начин как да промени системите си, за да не толерира тези сайтове. „Ние не искаме да ги забраним. Това не е начинът, по който действаме“, изтъкна все пак изпълнителният директор, цитиран от PCMag. 

Въпреки това RT и Sputnik осъдиха подетите действия от Google. 

Миналия месец Twitter също предприе мерки срещу двете руски медии, като забрани рекламите им на платформата си. Тези действия са част от широката кампания в САЩ и разследванията на властите за намесата на руската пропаганда в президентските избори в страната през 2016 г. 
Коментари: 0